понеделник, ноември 04, 2019

Меки овесени бисквити с 5 съставкиТези са едни изключително здравословни овесени бисквити без животински продукти, без дори и захар или всякакъв друг тип подсладител от рода на сироп от агаве или кленов сироп. За подслаждане се използват само фурми и банан, а останалите съставки са бадеми в две форми и овесени ядки. По желание могат да се добавят шоколадов чипс или други сушени плодове или ядки.


Рецепта за около 12 броя бисквити
/от minimalist baker/

1 ч.ч. (или 230 гр.) фурми без костилката
1 малък банан
2 суп.л. бадемов тахан
3/4 ч.ч. бадемово брашно + 3 суп.л.
3/4 ч.ч. овесени ядки + 3 суп.л.
1/4 ч.ч. черен шоколадов чипс, по желание


Фурмите се заливат с топла вода и се оставят за 10 минути. Прехвърлят се в кухненски робот и се смилат за няколко секунди докато станат на каша. Добавят се парченцата банан и бадемовия тахан и отново се пулсира до хомогенност. Добавят се трите четвърти чаена чаша бадемово брашно и овесени ядки и се пулсира до хомогенност.


Сместа се прехвърля в купа и се добавят трите супени лъжици бадемово брашно и овесени ядки. Размесва се с лъжица и се добавя шоколадовия чипс ако се използва. Сместа се оставя в хладилник за 10 минути.


Тава се покрива с хартия за печене. От сместа с помощта на лъжица се оформят дискчета и се оставят върху хартията за печене близо едно до друго. Сместа не съдържа набухватели затова няма опасност при печенето бисквитите да се 'хванат за ръчички'. Пече се 15-18 минути на 175 гр.


Бисквитите се получават меки и дори и да са леко недопечени няма проблем понеже не съдържат яйце. Оставят се да изстинат върху решетка и се консумират веднага или се съхраняват в контейнер за няколко дни. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар