петък, декември 11, 2020

Чай от босилек

На терасата имам една леха, която от както се премесихме тук, пренебрегвах. Беше обрасла с всевъзможни плевели. През юни, когато приключи предходния семестър, намерих свободно време и се захванах да я почистя. Измъкнах осем големи чувала с бурени!!! Сега на тяхно място се гиздят лавандули, далия, лилия, мушкато, теменуга и няколко вида билки. 

Този босилек посадих през август от една малка саксия, която купих от супермаркета - от тези, които седят до прозореца в кухнята. Явно се наслаждава на субтропичния климат, защото за няма и четири месеца се превърна в мини чудовище, което с настъпването на горещия сезон започна да привлича какви ли не твари. 

За това и се опитвам да му намирам приложение почти всеки ден. Ясно е, че повечето листа отиват за песто, но преди повече от месец започна да ме тормози една кашлица, заради която се наложи да изпия доста джинджифилови чайове. За да разнообразя малко менюто от топли напитки започнах да си приготвям и чай от босилек. Не ми помогна особено за настинката, но открих че има много приятен естествено сладък аромат. 

И така почти всеки ден се приготвям по две три чаши чай, обикновено сутрин. Слагам една шепа листа в чайник, може и без да се използва филтър, добавям вряла вода и оставям да престои 10-15 минути. 


2 коментара:

  1. Дени, снимките ти са като нежна пролет сред студените месеци. Как си постигнала това? Невероятно усещане ми донесе тази публикация, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Радвам се, че си се стоплила от цялата тази зеленост :-) Тук сезоните настъпват на първо число, така че официално вече е лято с дълги слънчеви дни.

      Изтриване