неделя, декември 13, 2020

Кръмпети

Вид шуплести палачинки популярни във Великобритания и Австралия. Традиционно се приготвят с прясно мляко и мая, но тези са със соево, понеже рецептата я имам от една книга с веган рецепти. Изисква се малко търпение преди да станат готови тъй като сместа се оставя да престои за около час докато увеличи обема си. 

Палачинките могат да се сервират със сладки или солени топинги, или да се използват за бургери вместо хлебчета. От дозата се получи по - голямо количество от колкото очаквах, но остатъците могат да се съхраняват в контейнер в хладилник до 3 дни. Първата половина от дозата замина вчера за закуска с кленов сироп и малини - свежите плодове много добре се съчетаха с този тип констиненция. Книгата предлага палачинките да се сервират и с кокосово кисело мляко по желание, което мисля също ще е добро съчетание с горските плодове, но аз го избягвам заради високата масленост. Втората половина от дозата я сервирах за вечеря в солен вариант. Съпругът ми обикновено готви през уикендите и забърка едни броколи с чесън, кашу и китайски бобен сос (това е ароматен сос с ферментирал черен боб, соев сос и оризово вино - използвам го за овкусяване на супи и готвени зеленчуци). 

При пърженето на кръмпети по принцип се използва пръстен за яйца - поставя се в тигана и сместа се изсипва в пръстена. Така се постига еднаквост на формата и пухкавост. На мен обаче не ми се занимаваше да търся пръстен и ги оставих да се поразтекат в тигана. В резултат на което се получиха 11 броя вместо 20, колкото е по рецептата. 

Рецепта за 4 порции

(от the global vegan)

250 мл. соево мляко

7 гр. суха мая

1 ч. л. кокосова захар

300 гр. обикновено брашно

2 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. морска сол

1 ч. л. ванилия на прах или ванилова захар

зехтин за тигана

Соевото мляко се изсипва в малка тенджерка заедно с 250 мл. вода и се загряват за няколко минути на котлон докато сместа стане топла, но не гореща. Течността се изсипва в купа и се добавят маята и захарта. Оставя се за 15 минути докато повърхността заприлича на пяна.

През това време в отделна купа се пресяват брашното, содата, солта и ванилията. 

Добавя се течността с маята и всичко се смесва с телена бъркалка. Купата се покрива с чиста леко навлажнена кърпа и се оставя за 35 - 40 минути докато сместа увеличи обема си и по повърхността се образуват балончета. 

Може фурната да се загрее до 100 С (с вентилатор) и готовите кръмпети да се съхраняват на топло докато останалите се пържат. 

Тиганът се намазнява и се загрява на средно силен до силен котлон. Ако се използват пръстени за яйца, те се намазняват и се поставят в тигана. Готовата смес се разбърква и след това 2-3 супени лъжици от нея се поставят във всеки пръстен и се пържи за 2 минути само от едната страна докато по повърхността се образуват балончета и тя започне да изсъхва. Пръстените се махат и кръмпетите се прехвърлят в чиния и се съхраняват в топлата фурна. Този процес се повтаря докато свърши сместа. Както споменах по-горе не съм използвала пръстени за яйца, така че направо прехвърлих палачинките в чиния. От време на време изключвах котлона, за да не почернее долната страна. Така че пърженето може да е на силен огън само в началото и след това да се намали температурата. 

Кръмпетите се сервират топли с разтопено масло или маргарин (по желание) и различни топинги - кленов сироп или друг тип сироп, свежи горски плодове, кисело мляко или солени топинги. Остатъците се съхраняват в затворен контейнер в хладилник до 3 дни. 


Преди следващо консумиране могат да се загреят под грила на фурната в плитка тава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар