понеделник, декември 14, 2020

Една много зелена и безлюдна столица: Канбера

Ако има класация за най - скучна столица на света, Канбера, мисля, ще заеме челна позиция. 

Огромни паркове и булеварди държат на разстояние една от друга униформено сиви, бетонни правителствени сгради. След почти час и половина вървене пеш от хотела до "центъра" се разминахме с не повече от пет човека - тиха следобедна събота, в която почти всички заведения затварят преди 3 часа. Истинско чудо е че успяхме да намерим къде да обядваме. "Центърът" се състои от един огромен и почти празен от посетители мол, един! нощен клуб и дозина кафенета и заведения за хранене. Атмосферата по улиците през уикенда е същата като тази през работен ден - празни пространства, през които от време на време прелита по някой тийнейджър на тротинетка. Както каза таксиметровият шофьор по пътя от също така безлюдното летище - тих и спокоен град, който по принцип не привлича туристи. Мнение, което напълно се съчетава с коментара на сестрата на съпругът ми, която живее в покрайнините на Парма, че в тяхното село се срещали повече хора. 
Иначе природата наоколо е красива, не по - различна от тази в континентална Европа, като изключим горите от евкалиптови дървета. 


Има две галерии и един музей, които грабват вниманието и това е. 

Ако не ми беше изтекла личната карта тая година, надали щеше да има нещо, което да ме отведе в този притихнал и същевременно някак очарователен в самотността си град.И успях да се кача на самолет след почти 11 месечна пауза :-).

2 коментара:

  1. Самотен, или по-скоро спокоен...понякота това много ми липсва в София...Благодаря за снимките и разхотката, на мен ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, права си - нещо като супер цивилизовано село. Лудницата на големия град наистина понякога идва в повече. Благодаря ти и поздрави!

      Изтриване