сряда, декември 23, 2020

Гранола с макадамия, кокосово мляко, червени къпини и френско грозде

Не можах да се стърпя да не публикувам още една лятна и съвсем не на коледна тема рецепта. Има невероятно изобилие от плодове през този сезон, включително тези червени къпинки, които не бях виждала преди. 

Типични за сезона дървета франджипани

Рецептата е малко нетипична заради съдържанието на елда и присъщата за Австралия макадамия. Добре е да не се прескача ванилята - или със захар, или като екстракт, понеже придава много приятен сладък аромат. За подсладител се използва кокосов нектар, но не успях да го намеря, така че може да се експериментира със всякакъв друг сироп или мед. 

Рецепта за 3 чаени чаши

(от The Global Vegan )

160 гр. макадамия

100 гр. овесени ядки

3 суп. л. конопени семена

85 гр. елда

щипка сол

2 ч. л. канела

3 суп. л. кокосов нектар, или кленов сироп или друг подсладител по избор

2 суп. л. зехтин

1 ч. л. ванилов екстракт или ванилова захар

25 гр. кокос

растително прясно или кисело мляко, за сервиране

горски плодове по избор, за сервиране

Всички съставки без последните три, се смесват в купа. Гранолата се изсипва в тава покрита с хартия за печене и се пече за 10 - 15 минути на 160 С във фурна с вентилатор. Оставя се да изстине, след което се добавя кокосът. 

Сервира се с мляко и плодове по избор.

Съхранява се в контейнер до 3 седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар