понеделник, октомври 18, 2021

Бадемови бисквити с кокосов карамел и шоколадов сос

За заклетите любители на черния шоколад. Приготвянето е много лесно, но стъпките са повече от три. Аз прекарах почти час и половина в кухнята. Това време включва и измиването на съдовете. 

За около 15 бисквити

(адаптирано от Minimalist baker)

1 и 1/4 ч ч бадемово брашно

2 суп л кленов сироп

2 суп л разтопено кокосово масло

1/2 ч л ванилов екстракт

1/4 ч л сол

За кокосовия карамел

3/4 ч ч кокосови стърготини

1/3 ч ч растително мляко по избор /в рецептата е кокосово, но аз използвах соево/

1/3 ч ч захар по избор

2 ч л кокосово масло

1/4 ч л сол

За шоколадовия сос

около 100 гр черен шоколад

1 ч л кокосово масло

В купа се смесват всички съставки за бисквитите с помощта на лъжица, докато се получи ронливо тесто. Тестото се премества върху малко парче хартия за печене и се оформя на правоъгълник. Отгоре се поставя още едно парче хартия за печене и тестото се разточва до дебелина 6 мм. Оставя се в хладилник за 15 минути, както е между хартията.

Междувременно кокосовите стърготини се поставят в тава, покрита с хартия за печене и се пекат докато станат светло кафяви - 5-10 минути на 160 С с вентилатор. Оставят се да се охладят в малка купа.

Тестото се изважда от хладилника и се изрязват бисквитите с помощта на форма с диаметър около 6 см. Може да се изреже и кръг в центъра - аз използвах капачка от бутилка. Тестото е крехко и ако се изрязва допълнителния кръг трябва да се внимава да не се разпаднат бисквитите, когато се преместват върху тавата за печене /покрита с хартия/. 

Пекат се за 7 - 10 минути на 175 С с вентилатор или докато станат светлокафяви по краищата. След като се извадят от фурната се оставят да изстинат върху решетка, както са върху хартията. 

Междувременно се приготвя кокосовия карамел. В малка тенджерка се смесват млякото, захарта, кокосовото масло и солта. Оставят се на средно силен огън за 10-15 минути да врат като се разбърква с телена бъркалка от време на време. След това карамелът се прехвърля в малка купа да се охлади за пет минути. Към него се добавя четвърт чаена чаша кокосови стърготини и се размесва с вилица. Така приготвения кокосов карамел се разстила върху бисквитите пак с помощта на вилица. След това всяка бисквита се притиска в сухите кокосови стърготини така че да полепнат по карамела. Бисквитите са прехвърлят в голяма чиния и се оставят да се стегнат в хладилника за 10 минути.

Шоколадът се разтапя на водна баня заедно с кокосовото масло. Охладените бисквити са потапят една по една в шоколада и се поставят в чиния покрита с хартия за печене /аз запазих тази от първото печене/.  Останалия шоколад се поръсва от горната страна на бисквитите зигзагообразно и отново се оставят да се охладят, този път за около 40 минути. 

Съхраняват с в хладилник в плътно затворена кутия до 5 дни.  

1 коментар:

  1. amanathospital.com 1958, the year when Amanat Eye Hospital opened its doors for public, at Rawalpindi. The first private eye hospital of the city. As we moved step by step, staying abreast with the latest technology of the field, we marked our presence and our foot print for others to follow. Today we stand in our realm with a crown on our head, cherishing every accomplishment with a pride and with humility for we owe it to our patients.

    ОтговорИзтриване