понеделник, октомври 04, 2021

Импровизации за дъждовно време: Скони с мандарина

 

Стоях си миналия понеделник на дивана вкъщи и гледах синята купа с мандарини. Чудех се дали не мога да си приготвя нещо сладко и бързо с мандарини. Накакви скони, например. Четири следобед, навън сумрачно и дъжделиво, още септември и ми е такова едно отегчено.

Разгледах в интернет и адаптирах (силно казано, имайки предвид острия недостиг на продукти) една рецепта за скони с портокал. Толкова много ми липсваха съставки, че дори една чаена чаша брашно не успях да събера. Премерих половин чаша и за останалата половина допълних с кокосов чипс и супена лъжица какао. Сложих парченца мандарини отгоре за украса и се получиха много хубави и сладки скони - почти не ми се вярваше, че от едно моментно хрумване може да се получи нещо вкусно и не толкова зле изглеждащо. 

За 4 малки скони

(адаптирано от Del's cooking twist)

1 чаена чаша брашно с бакпулвер, или както съм споменала по - горе

2 суп. л. захар

щипка сол

настъргана кора на една мандарина

2 суп. л. кокосово масло

1/2 чаена чаша растително мляко

1/2 чаена чаша стафиди или друг сушен плод по избор

Първите 5 съставки се поставят в голяма купа и се размесват с пръсти докато се получат трохи. Добавя се млякото и се размесва с лъжица. След това се добавят сушените плодове и пак се разбърква. 

Сместа се изсипва върху тава, покрита с хартия за печене. Оформя се на кръг и се оставя в хладилника за 20 минути. 

Фурната се загрява на 200 С. Охладеното тесто разрязва на парчета, поръсва се със захар и мандарина и се пече 25 минути. Оставя се да изстине напълно и се сервира. 

Дъжд по прозореца

1 коментар:

  1. Обожавам рецептите, включващи мандарини! Все по-рядко намирам креативни решения! Поздравления, страхотна рецепта е! Можете да видите и нашите сладки изкушения от тук тук

    ОтговорИзтриване