вторник, април 19, 2022

Великденски портокалов кейк с шам фъстък


 

Рецепта 

(адаптирано от the new vegan)

за глазурата

150 гр кашу, накиснато предварително във вода за поне 6 часа

100 мл кленов сироп или сироп от агаве или мед

сокът и настърганата кора на половин портокал

1 ч. л. кокосово масло

2-3 суп. л. вода

за кейка

120 гр. царевично брашно

80 гр. бадемово брашно

100 гр. брашно от нахут

1 ч. л. сода бикарбонат

настърганата кора и сокът на 1 и 1/2 портокала или на 2 червени портокала

100 мл. зехтин

100 мл кленов сироп или сироп от агаве или мед

100 мл. соево кисело мляко

40 гр. шам фъстък, нарязан за украса

Кръгла форма за кейк с диаметър 15-20 см се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене. 

Приготвя се глазурата като кашуто се отцежда и изплаква и след това се смила в кухненски робот с останалите съставки до кремкавост. Оставя се в хладилника докато се приготвя кейкът. 

В купа се смесват брашната, содата и настърганата кора от портокал. В отделна купа с помощта на телена бъркалка се разбъркват портокаловият сок, зехтинът, кленовият сироп и киселото мляко. 

В купата със сухите съставки се прави кладенче и се изсипва сместа с портокаловия сок. Разбърква се внимателно с помощта на лъжица. Изсипва се във формата и се пече на 170 С за около половин час. Проверява се с клечка. 

След като кейкът е готов, се оставя да изстине във формата за няколко минути преди да се освободи и се остави за изстине напълно. 

Кейкът се покрива с крема от кашу с помощта на шпатула. Декорира се с шам фъстък. Съхранява се в плътно затворена кутия до 3 дни.  


Хубав Великден!





Няма коментари:

Публикуване на коментар