събота, декември 25, 2021

Весела коледа с един скромен лимонов кейк



Рецепта за половин кейк

(адаптирано от книгата bish bash bosh)

100 гр. самонадигащо се брашно

100 гр. захар

38 гр. бадемово брашно

1/4 ч. л. сода бикарбонат

щипка сол

1-2 лимона

60 мл зехтин

85 мл растително мляко

За заливката

50 гр. захар

1 лимон

Кората на лимона се настъргва и след това лимонът се изстисква докато се получат 25 мл сок. Всички съставки се смесват с помощта на шпатула. Сместа се прехвърля в продълговата форма покрита с хартия за печене. Пече се около половин час на 180 С. Изважда се от фурната, повърхността на кейка се набожда с клечка за зъби и се излива заливката. А заливката се приготвя като се смесят добре захарта и сокът на половин лимон. Поръсва се с настъргана лимонова кора. 

понеделник, октомври 18, 2021

Бадемови бисквити с кокосов карамел и шоколадов сос


За около 15 бисквити

(адаптирано от Minimalist baker)

1 и 1/4 ч ч бадемово брашно

2 суп л кленов сироп

2 суп л разтопено кокосово масло

1/2 ч л ванилов екстракт

1/4 ч л сол

За кокосовия карамел

3/4 ч ч кокосови стърготини

1/3 ч ч растително мляко по избор /в рецептата е кокосово, но аз използвах соево/

1/3 ч ч захар по избор

2 ч л кокосово масло

1/4 ч л сол

За шоколадовия сос

около 100 гр черен шоколад

1 ч л кокосово масло

В купа се смесват всички съставки за бисквитите с помощта на лъжица, докато се получи ронливо тесто. Тестото се премества върху малко парче хартия за печене и се оформя на правоъгълник. Отгоре се поставя още едно парче хартия за печене и тестото се разточва до дебелина 6 мм. Оставя се в хладилник за 15 минути, както е между хартията.

Междувременно кокосовите стърготини се поставят в тава, покрита с хартия за печене и се пекат докато станат светло кафяви - 5-10 минути на 160 С с вентилатор. Оставят се да се охладят в малка купа.

Тестото се изважда от хладилника и се изрязват бисквитите с помощта на форма с диаметър около 6 см. Може да се изреже и кръг в центъра - аз използвах капачка от бутилка. Тестото е крехко и ако се изрязва допълнителния кръг трябва да се внимава да не се разпаднат бисквитите, когато се преместват върху тавата за печене /покрита с хартия/. 

Пекат се за 7 - 10 минути на 175 С с вентилатор или докато станат светлокафяви по краищата. След като се извадят от фурната се оставят да изстинат върху решетка, както са върху хартията. 

Междувременно се приготвя кокосовия карамел. В малка тенджерка се смесват млякото, захарта, кокосовото масло и солта. Оставят се на средно силен огън за 10-15 минути да врат като се разбърква с телена бъркалка от време на време. След това карамелът се прехвърля в малка купа да се охлади за пет минути. Към него се добавя четвърт чаена чаша кокосови стърготини и се размесва с вилица. Така приготвения кокосов карамел се разстила върху бисквитите пак с помощта на вилица. След това всяка бисквита се притиска в сухите кокосови стърготини така че да полепнат по карамела. Бисквитите са прехвърлят в голяма чиния и се оставят да се стегнат в хладилника за 10 минути.

Шоколадът се разтапя на водна баня заедно с кокосовото масло. Охладените бисквити са потапят една по една в шоколада и се поставят в чиния покрита с хартия за печене /аз запазих тази от първото печене/.  Останалия шоколад се поръсва от горната страна на бисквитите зигзагообразно и отново се оставят да се охладят, този път за около 40 минути. 

Съхраняват с в хладилник в плътно затворена кутия до 5 дни.  

понеделник, октомври 04, 2021

Импровизации за дъждовно време: Скони с мандарина

 

За 4 малки скони

(адаптирано от Del's cooking twist)

1 чаена чаша брашно с бакпулвер, или както съм споменала по - горе

2 суп. л. захар

щипка сол

настъргана кора на една мандарина

2 суп. л. кокосово масло

1/2 чаена чаша растително мляко

1/2 чаена чаша стафиди или друг сушен плод по избор

Първите 5 съставки се поставят в голяма купа и се размесват с пръсти докато се получат трохи. Добавя се млякото и се размесва с лъжица. След това се добавят сушените плодове и пак се разбърква. 

Сместа се изсипва върху тава, покрита с хартия за печене. Оформя се на кръг и се оставя в хладилника за 20 минути. 

Фурната се загрява на 200 С. Охладеното тесто разрязва на парчета, поръсва се със захар и мандарина и се пече 25 минути. Оставя се да изстине напълно и се сервира. 


петък, октомври 01, 2021

Коледни репетиции: Пиньолата


Рецепта за един венец:

В голяма купа се поставят 2 чаени чаши брашно, 60 грама омекнало масло на кубчета(ние нали импровизирахме, разтопих леко на водна баня маслото извадено директно от хладилника, но аз препоръчвам да се остави да омекне на стайна температура от предната вечер), една супена лъжица бакпулвер, 2 супени лъжици захар и настъргана кора на един лимон. Всичко се смесва с пръсти така че да се получат трохи.

В отделна купа се разбиват с миксер две яйца и се добавят към първата купа. Първо се разбърква всичко с лъжица и след това се размесва с ръце до получаване на плътно тесто. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за поне час. 

Отчупва се малко от тестото и се разточва на продълговати пръчици, които след това се нарязват на парченца с дължина около 2 см. Всяко парченце се оформя на топче. Може топчетата да се оформят директно от буцата тесто. 

На средно силен огън се разтапя кокосово масло, около 200 грама или растително олио по избор. Топчетата се пускат внимателно на порции и се пържат за 2 - 4 минути, или докато станат светло кафеви. Отстраняват се с помощта на решетъчна лъжица и се оставят върху кухненски кърпи да се отече мазнината. 

Поставят се в купа, заедно с половин чаена чаша мед и всичко се разбърква. Поставят се в поднос или красива чиния за сервиране във форма по желание. Поръсват се с топинги, също по желание - пудра захар, цветни пръчици или топчета и ядки.

петък, юли 02, 2021

Цветовете на тропическата зима и рецепта за едно много леко брауни















Рецепта

/от книгата Вкусно с Ела всеки ден/

2 с. л. чия

400 гр. консерва черен боб

200 гр. бадемово брашно

200 гр. ябълково пюре

200 мл растително мляко по избор

2 суп. л. разтопено кокосово масло

2 суп. л. мед

8 суп. л. кленов сироп

7 - 8 суп. л. какао 

щипка сол

100 гр. стафиди



Чията се накисва в 140 мл вода за половин час. 

Междувременно всички останали съставки без стафидите се смесват в кухненски робот до получаване на гладка смес. Ако купата на кухненския робот е по - малка, съставките се разбиват на два пъти. Сместа се прехвърля в отделна купа и се разбърква със стафидите с помощта на лъжица. Изсипва се във форма покрита с хартия за печене, с размери 21 х 21 х 5 см или по - голяма. 


Пече се на 160 С с вентилатор за 40 минути. Проверява се с клечка дали сместа е изпечена равномерно.  Оставя се да се охлади във формата за поне 45 минути, за да се стегне хубаво, иначе се разпада. 


Браунито се съхранява в кутия до 5 дни.

Непалийска пагода край реката

понеделник, май 03, 2021

За един есенен празник: лесен ябълков галет




Първи опит за галет, без животински продукти, лесен за приготвяне - само с една вилица, и умерена сладост. Плънката може да се направи и с друг тип плод по избор, и да се поръси със захар преди печене, или да се намаже с кайсиево сладко за блясък. 

Рецепта за 2 порции

(от christi@home)

1 и 1/2 ч. ч. брашно

1/4 ч. л. сол

1/4 ч. ч. разтопено кокосово масло

1 суп. л. кленов сироп

6 суп. л. растително мляко по избор

1 суп. л. захар по избор

За плънката

2 червени ябълки

1 ч. л. канела

3 суп. л. кленов сироп

Ябълките се обелват, почистват от семките и се нарязват на филийки. Смесват се в купа с канелата и кленовия сироп.

В отделна купа се смесват брашното, солта, кокосовото масло, кленовият сироп и млякото. Разбъркват се с вилица и след това с ръце се оформя тесто. Плотът се поръсва с брашно и тестото се разточва на тънък пласт с диаметър около 34 см. Прехвърля се върху покрита с хартия за печене тава. Прехвърлянето е по - лесно ако блатът се навие около точилката. Плънката се разпределя върху тестото, краищата се прегъват към центъра.

Галетът се пече на 180 С във фурна с вентилатор за 25 - 30 минути. Сервира се топъл и с разбита сметана, по желание.