събота, декември 25, 2021

Весела коледа с един скромен лимонов кейк



Рецепта за половин кейк

(адаптирано от книгата bish bash bosh)

100 гр. самонадигащо се брашно

100 гр. захар

38 гр. бадемово брашно

1/4 ч. л. сода бикарбонат

щипка сол

1-2 лимона

60 мл зехтин

85 мл растително мляко

За заливката

50 гр. захар

1 лимон

Кората на лимона се настъргва и след това лимонът се изстисква докато се получат 25 мл сок. Всички съставки се смесват с помощта на шпатула. Сместа се прехвърля в продълговата форма покрита с хартия за печене. Пече се около половин час на 180 С. Изважда се от фурната, повърхността на кейка се набожда с клечка за зъби и се излива заливката. А заливката се приготвя като се смесят добре захарта и сокът на половин лимон. Поръсва се с настъргана лимонова кора. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар