четвъртък, септември 27, 2018

Рулца с нутела, сусам, лешници и портокалова кора



Септември, есента мързеливо избутва лятото, с тичащите по тротоара листа, обагрени в бледо жълто. Пухкави пуловери се гиздят из магазинските витрини. Цветарите вече са изнесли новата реколта от бръшлян и пирени...


Вървя, вървя, вървя по дъждовните улици, а мислите ме водят на далече - до обратната страна на Земята, където лятото не си отива. Какво ли ще е там? Какво ли ще сготвя в онова оскъдно обзаведено подобие на кухня с една микровълнова и една термокана, как ще пиша блог без да имам миксер? А формите за кейк и мъфини? Ами шпатулите и бъркалките? Готварските ми книги...Те ще пристигнат чак след три месеца заедно с останалата част от покъщината... мебелите, дрехите, книгите, плочите и любимият грамофон...


Лесно е, мисля си - ще замеся хляб, ще редя баклави, кифли мога да разточа - за тях няма нужда от много. От този тип е и днешната рецепта - рулца, които се приготвят без необходимостта от много кухненски уреди. Е, отскочих все пак до местния Кмарт за точилка, шпатула, мерителни лъжички и везна...

Рецепта за 7-10 рулца
(Йотам Отоленги)

150 гр. брашно с високо протеиново съдържание /за хляб/
3/4 ч.л. мая на прах
1 и 1/2 ч.л. захар
3 суп. л. зехтин
1/4 ч. л. сол
65 мл. хладка вода
40 гр. лешници
20 гр. сусам
150 гр. нутела
1 портокал
пудра захар за поръсване

В купа се поставят брашното, маята, захарта, зехтинът и солта и се разбърква с лъжица. Бавно се добавя водата и всичко се разбърква с шпатула докато се получи тесто.
Ръцете се намасляват с малко зехтин и тестото се меси 3 минути докато стане меко и еластично. Прехвърля се в намаслена купа и се покрива с чиста кърпа. Оставя се да втаса за 40 минути.


През това време лешниците и сусамът се запичат леко на котлон за не повече от 5 минути. Лешниците се нарязват на едро и се смесват със сусама в купа. След това нутелата се затопля леко на котлон само колкото да се отпусне, така че да се размазва лесно. Настъргва се 1 ч.л. от кората на портокала.


Фурната се загрява до 240 С. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност под формата на четириъгълник с размер 30х40 см. При мен се получи нещо от сорта на 30х30 см, за това и се получиха само 7 рулца. С помощта на шпатула се размазва нутелата върху тестото като се оставя 2 см борд от горната страна. Поръсва се с портокаловата кора, следвана от лешниците и сусама /настрана се оставя 1 суп. л. от сместа със сусам и лешници/. От към дългата страна тестото се навива на руло и се нарязва на рулца с дължина около 3 см. Рулцата се прехвърлят в тава за печене, покрита с хартия за печене. Пекат се 8 минути. След изваждане се поръсват с пудра захар и си сервират.

8 коментара:

  1. Прекрасна публикация с есенен привкус Дени.Чудесни снимки на тези интересни и красиви рулца.А лешниците са незаменимо допълнение.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за коментара, Ели! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Чудесни, чудесни!! Отдавна чаках публикации!Яна

    ОтговорИзтриване
  3. О, Дени, сякаш разказваш за мен... и знаеш ли, точно в такива моменти човек е толкова креативен и от най-простичките неща се раждат най-вкусните рецепти, като тази например. Мисля си, че много хора имат нужда от семпли рецепти, без скъпи уреди и прибори и съдове и съставки и все си мисля, да започна да споделям и такива рецепти. Толкова красиви снимки и толкова уютни. А рулцата са неустоимо вкусни. Прегръдки, Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравих да спомена, че по едно време вместо точилка ползвах стъклена бутилка. И още разни приспособления, за които в момента не се сещам, но а да, например готвене в хартия за печене, поради липса на тави:), само голямата на фурната:).

      Изтриване
    2. И аз първоначално си мислех да използвам буркан вместо точилка, но успях да намеря в магазина и поне от това упражнение се отървах. Иначе тъкмо замесих един хляб и ще видим къде ще му излезе края :-). Прегръдки и от мен, Кате! Твоите коментари са винаги стоплящи.

      Изтриване