петък, септември 07, 2018

Есенна павлова с грозде и основа от аквафаба


Тази павлова е 100% веган благодарение на магическото свойство на нахутената вода или по-изтънчено казано аквафаба, да замества ролята на разбити белтъци. Това е първият ми опит с аквафаба и трябва да кажа, че съм изумена от този научно-кулинарен трик.



Резултатът на пръв поглед е същият като този при разбиването на белтъци само че при печенето голямата целувка не успя да задържи формата си. Вместо това набъбна по обем, което ме накара да съжаля, че не съм използвала по-голяма тава за печене, и после се превърна в нещо наподобяващо огромна, но и много крехка целувчена пита, която след изваждане от фурната не успя да понесе тежестта на топингите и продължи да губи форма.


Крайният резултат на външен вид не изкушава окото и дори си мислех да не правя публикация, но пък цялото начинание го приемам като кулинарен експеримент, проведен от любопитство, за който си заслужава да бъде писано. Вкусът на целувката е много подобен на класическата белтъчна целувка, но с почти незабележими нюанси на нахут.


Вместо разбита сметана съм използвала кокосово кисело мляко, но за тази част от павловата може да се използва и всякакъв друг веган заместител, според въображението - соево кисело мляко или разбита кокосова сметана. Плодовете също са по избор. Гроздето е плод, който рядко се използва при приготвянето на сладкиши и десерти и понеже сега му е сезона, реших да "коронясам" павловата си точно с него.
Този веган прочит на един класически австралийски десерт е и последната рецепта, която публикувам от английски си дом. Следващата ще бъде от слънчева Австралия и една доста оскъдно обзаведена кухня.

Рецепта

за основата

1/2 ч.ч. нахутена вода /това е водата от една консерва нахут/
1/2 ч.ч. захар

за средния слой

около 300 гр. кокосово или соево кисело мляко или разбита кокосова сметана

за горния слой

около 200 гр. плодове по избор

Нахутената вода се изсипва в голяма метална купа и се разбива на висока скорост на миксера за 6 минути. За това време трябва да започнат да се образуват връхчета, които запазват формата си. Прибавя се постепенно захарта и разбиването продължава още 5 минути. Сместа се разстила върху покрита с хартия за печене тава и се пече 1 час и 15 минути на 120 градуса във фурна с вентилатор. Оставя се да изстине преди да се отлепи от хартията и се постави върху чиния за сервиране. Върху основата се разстила киселото мляко и след това се поръсва с плодове по избор.

9 коментара:

  1. Благодаря за споделения експеримент! Не знаех за това свойство на нахутенята вода! Лек път и успех в новоте начинания, Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях два поста в блоговете на Ина и Бети за приготвяне на мус от шоколад с тази вода и ми стана доста интересно. Поразрових се из англоезичните блогове и намерих доста интересни рецепти. Поздрави от мен

      Изтриване
  2. Привет, Дени! Павловата изглежда точно като Павлова, аз този тип торти не ги виждам като перфектни и съвършени, те стоят по различен начин. Много интересна рецепта, на външен вид бих казала, че е белтъчна целувка това. Гроздето е чудесен избор за есента. Успех в новото, Дени! Нямам търпение за следващите ти рецепти. Да вметна само, че аз от няколко години съм в скромна кухня, но това не ми пречи:), липсва ми моята си фурна, но и с малка се справям. Обзавеждането не е моят стил, и моето си ми липсва, но и така се живее. Има по-важни неща на първо време.
    Прегръдки от мен, мила Дени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Кате! Благодаря ти за милия коментар! И аз нямам търпение да се преместим и да видя какви ще ги сготвя в новата мини кухня :-). Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Впечатлена съм, от кога се каня и аз на тази нахутена вода и още не съм опитала:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересен кухненски експеримент е и си заслужава да се опита поне веднъж. Поздрави

      Изтриване
  4. Дени,
    ползвала съм нахутена вода, много удобна е във веган храненето.Прекрасна рецепта, още една идея за използване на нахутената вода при това във впечатляващ десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Дени!
    От много отдавна се каня да експериментирам с нахутената вода и все не ми стига куража. Напълнила съм един шкаф с консервиран нахут...ама...всеки път е "айде следващия път ще пробвам", но определвно твоята Павлова ме вдъхнови и... Мечка страх мене не! Ще пробвам и аз съвсем скоро:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диди! Това е един от най-любопитните и евтини кулинарни експерименти и определено си струва да се опита. А и в интернет е пълно с рецепти с аквафаба, така че няма да имаш проблем според мен. Поздрави и от мен!

      Изтриване