понеделник, октомври 08, 2018

Съвсем обикновен бял хляб


Октомври, първата ми пролет от обратната страна на Земята. Навън е 27 С, а аз се преструвам, че е есен, въпреки слънцето, въпреки летните дрехи в гардероба и въпреки календара. Търся сенките по тротоарите и се опитвам да свикна с мисълта, че от сега до януари няма да ми трябват шал, или палто, или тромави зимни ботуши. Времето е подходящо тъкмо като за някой цветен замразен десерт, вместо това аз съм тръгнала към другата крайност - топло печиво, едно от най-лесните и с най-малко съставки - обикновен бял хляб.
По време на печенето установих, че фурната във временното ми убежище има само долен реотан, което ме хвърли в истинска паника. Хлябът пак се изпече, но външния му вид е далеч от очакванията ми, което ме навежда на мисълта, че следващите публикации трябва да са с участието на хладилник или котлон :-)

Рецепта за 1 хляб
/от bbcgoodfood/

500 гр. брашно
2 ч. л. сол
7 гр. суха мая
3 суп. л. зехтин
300 мл вода

В купа се смесват брашното, солта и маята. Прави се кладенче в центъра на брашното и се изсипват зехтинът и водата. Всичко се смесва добре и се изсипва върху набрашнена повърхност. Меси се докато тестото стане еластично и гладко - около 10 минути.


Тестото се прехвърля в чиста и леко намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час. За това време тестото трябва да е удвоило обема си.
Плоска тава се покрива с хартия за печене. Тестото се удря с юмрук в центъра, за да се изкара въздуха и се оформа на топка. Прехвърля се върху хартията за печене, покрива се отново с фолио и се оставя за още 1 час да престои.
Фурната за загрява до 220 С. Тестото се поръсва с малко брашно и с острието на нож се реже повърхността така че да се образува кръст с дължина около 6 см.


Пече се 25-30 минути или докато хлябът стане златист. Като се потупа от долната страна, хлябът трябва да бие на кухо.

3 коментара:

  1. Чудесен хляб Дени.Много често си спомням как ухаеше хлябът навремето и колко вкусен и ароматен беше със шарена сол.А домашно изпеченият хляб си е най - вкусен и най - полезен.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, ароматът на прясно изпечен хляб е несравним. Поздрави и хубава седмица и от мен!

      Изтриване
  2. Какво по-хубаво от един обикновен хляб!

    ОтговорИзтриване