петък, юни 29, 2012

Още едни парченца кейк с кафе и орехи








Продукти за кейка

125 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 2-3 часа
125 гр. захар
2 големи яйца, на стайна температура
150 гр. самонадигащо се брашно /може да се приготви като към обикновено брашно сe прибавят 2 чаени лъжици бакпулвер и след това всичко се пресее поне 2 пъти/
1 супена лъжица разтворимо кафе /от типа на Нескафе/, разтворено в 1 супена лъжица гореща вода
75 гр. орехи на парченца

Продукти за глазурата

200 гр. пудра захар
85 гр. масло
2 супени лъжици разтворимо кафе /от типа на Нескафе/, разтворени в 2 супени лъжици гореща вода
2 суп. л. течна сметана
25 гр. орехи на парченца, за поръсване


1/ Омекналото масло се поставя в купа и се разбива с миксер за около 2 минути докато стане кремкаво. След това се добавя захарта и се разбива около 3 минути докато сместта стане светла на цвят.
2/ В отделна купа яйцата се разбиват с вилица и се добавят постепенно към маслената смес като след всяко добавяне се разбива до пълно смесване. 
3/ Брашното се пресява в купата с яйчната смес, добавя се разтвореното кафе и всичко се разбърква с метална лъжица до пълно смесване. Добавят се парчетата орехи и се разбърква.


4/ Приготвя се тава с размери 25.5х20.5х5 см /моята е 20х20х4 см, с падащо дъно/ като се намазнява и дъното се покрие с хартия за печене.  Сместта се изсипва в тавата и повърхността се заравнява с лъжица. 


Пече се в предварително загрята на 180 С фурна / за вентилаторна - 160 С/ за 20 минути. Няма нужда да се проверява с клечка. Повърхността трябва да е златисто-кафява и като се докосне леко с пръсти, трябва да си възвръща формата. 


5/ Кейкът се изважда и с объл нож се минава по стените да се освободи. Оставя се върху решетка, както е в тавата, за 20 минути. След това се обръща върху решетката като тавата се освобождава. Оставя се да изстине напълно преди да се покрие с глазурата.


Докато кейкът изстива, се приготвя глазурата.
Пудрата захар се пресява в купа. 
Маслото се разтапя на бавен огън и докато е топло се прибавя към захарта. Добавят се разтвореното кафе и сметаната и всичко се разбърква с дървена лъжица до получаване на еднородна смес. Преди да се покрие кейкът, сместта се оставя да се стегне. Ако времето е топло, може да се остави в хладилник. След това се поръсва с парченца орехи, реже се на парчета и се сервира. Може да се съхранява в плътно затворена кутия за 4 дни. 
*Глазурата се е разтекла, както се вижда на снимките, понеже не изчаках да се стегне преди да разрежа кейка. На следващия ден се беше стегнала добре и нямаше никакви течове при рязането :-)

понеделник, юни 25, 2012

Меки бисквити с овесени ядки и стафиди











Рецепта за 30 броя бисквити
/от thegbbakeoff/

125 гр. масло, омекнало на стайна температура поне 2-3 часа
150 гр. светлокафява захар Мусковадо*
1 голямо яйце, на стайна температура
1 суп. л. прясно мляко
1/2 ч. л. ванилов екстракт
100 гр. самонадигащо се брашно**
75 гр. стафиди
150 гр. овесени ядки

* моята беше около 50 грама и останалите 100 гр. ги допълних с тъмнокафява ситна нерафинирана захар (за различните видове кафява захар и за тренировка на английския език - тук)
** може да се приготви като към обикновеното брашно се прибави около една и половина чаена лъжичка бакпулвер и се пресее поне 2 пъти

С миксер се разбиват омекналото масло и захарта за 3-4 минути докато се получи светла и кремкава смес.


В отделна купа се разбъркват с вилица яйцето, млякото и ваниловият екстракт. Изсипват се в купата с маслената смес и всичко се разбива с миксер за кратко, докато се смеси напълно.


Добавят се брашното, стафидите и овесените ядки и всичко се размесва с дървена лъжица.


Приготвят се плитки тави, покрити с хартия за печене. С чаена лъжичка се загребва, колкото е възможно повече, количество от сместта и се изсипва върху хартията за печене. Сместта се разпределя на достатъчно разстояние, за да не се "слеят" бисквитите по време на печене. 


Могат да се пекат по няколко тави едновременно ако фурната е достатъчно голяма. Бисквитите се пекат за 12-15 минути на 180 С /160 С вентилаторна фурна/ или докато се зачервят леко по краищата. Изваждат се и се оставят в тавата да се стегнат за около 5 минути. След това се прехвърлят върху решетка и се оставят да изстинат.


Съхраняват се в затворена кутия до 5 дни.

петък, юни 22, 2012

Малки парченца кейк с моркови и шам фъстък















Рецепта за кейка
( от thegbbakeoff)

225 гр. самонадигащо се брашно (то е предварително пресято и съдържа набухватели)*
1 ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч. л. смляна канела 
1/4 ч. л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян джинджифил
щипка сол
200 гр. светлокафява захар Мусковадо
ситно настъргана кора на половин лимон
75 гр. шам фъстък /или орехи/, нарязани на парченца
3 големи яйца
150 мл слънчогледово олио
350 гр. настъргани моркови

Рецепта за глазурата

200 гр. крем сирене /например Филаделфия/
50 гр. меко масло
150 гр. пресята пудра захар
настъргана кора на половин лимон
сок на един лимон
25 гр. шам фъстък /или орехи/, за поръсване

*може да се приготви като към 225 гр. обикновено брашно се добавят 3 ч. л.  бакпулвер и след това се пресее поне 2 пъти

Според рецептата би трябвало да се използва тава с размери 25.5х20.5х5 см. Моята е квадратна - 20х20х4 см.
Тавата се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене.
В голяма купа се пресяват брашното, бакпулвера, солта и всички подправки. Добавят се захарта, кората на половин лимон, нарязаните шам фъстъци /или орехи/ и всичко се разбърква с дървена лъжица. 
В отделна купа с миксер се разбиват яйцата и олиото само докато се смесят, на ниска скорост. Добавят се при морковената смес и всичко се разбърква с дървената лъжица. 


Сместта се изсипва в приготвената форма и се пече 45 минути на 180 С /за вентилаторна фурна - 160 С/.


Кейкът се проверява с клечка дали е готов преди да се извади от фурната.
Оставя се на решетка, както е в тавата, за 5 минути като първо се минава по стените с объл нож, за да се извади после по-лесно. Кейкът се освобождава от тавата внимателно като се обръща върху решетката и се оставя да изстине преди да се намаже с глазурата.


Докато кейкът изстива, се приготвя глазурата.
Всички продукти за нея се поставят в купа и се разбиват с миксер за кратко само до получаването на гладка и кремкава смес. Ако времето е топло и глазурата се получи твърде течна, се оставя в хладилник, за да се стегне.
Изстиналият кейк се намазва с глазурата и се поръсва с нарязани шам фъстъци или орехи. Нарязва се на квадратни парченца и се сервира. Може да се съхранява в кутия до 4 дни, на хладно място.

четвъртък, юни 07, 2012

Ягодови целувки с ягодова сметана и шам фъстък/ Ягодово дайкири с розмарин










Рецепта за ягодовите целувки
/от ellebistro 3/2007/

4 белтъка от големи яйца, на стайна температура*
200 гр. захар
щипка сол
75 гр. ягоди

300 мл. течна сметана
25 гр. шам фъстък

ягоди за декорация, по желание

* яйцата се изваждат от хладилника и се оставят на стайна температура за около час или по-дълго време ако в стаята не е много топло и след това се отделят белтъците

Приготвяне на целувките
1/ Ягодите се пюрират /с пасатор, в кухненски робот, блендер или шейкър кана, кой каквото има/. Оставят се в страни. Захарта се разделя по равно в две отделни чаши. Белтъците се поставят в метална купа и се разбиват на средна скорост на миксера за 20-30 секунди. Добавя се щипката сол и се разбива  на най-висока скорост докато се образуват меки връхчета. След това се добавя половината от захарта, лъжица по лъжица, при непрекъснато разбиване. Разбива се още около минута докато се образуват твърди връхчета. 
2/ Към разбитите белтъци се добавят втората половина от захарта заедно с половината от пюрираните ягоди и се разбърква внимателно с лъжица докато всичко се смеси. 


Останалата половина от пюрирани ягоди се съхранява в хладилник докато дойде време да се смеси със сметаната.
3/ Тави за печене се покриват с пергаментова хартия /хартия за печене/  и целувчената смес се шприцова или се разпределя с помощта на две лъжици. Може да се оформи като обикновени целувки, които после да се сервират заедно със сметаната или под формата на гнезда, които да се напълнят. Гнездата могат да се оформят и само с лъжица като леко се притискат в центъра, за да се получи малка вдлъбнатина.


4/ Целувките се пекат в предварително загрята на 130 С / 110 С вентилаторна/ фурна за 1 час. По време на печене тавите се завъртат за равномерно изпичане. Ако фурната е много силна, температурата може да се намали, за да не се зачервят целувките. След като фурната се изключи, тавите се оставят вътре за 4-5 часа докато фурната изстине напълно.
5/ Целувките се отлепят от хартията като се внимава понеже тези под формата на гнезда са крехки. Сервират се с разбитата сметана или ако няма да се консумират веднага, се съхраняват в затворена с капак кутия.


Приготвяне на сметаната
Шам фъстъците се нарязват на малки парченца. Добре охладената течна сметана се поставя в метална купа и се разбива докато се образуват меки връхчета. Добавят се нарязаните шам фъстъци и останалата половина от пюрираните ягоди и всичко се разбърква с лъжица докато се смеси. Целувчените гнезда се пълнят със сметаната и по желание се украсяват с още натрошени шам фъстъци и парченца ягоди.


Рецепта за ягодово дайкири с розмарин
/от ellebistro 3/2007/


Продукти за 2 чаши
10 средно големи добре узрели ягоди
прясно изцеден сок на 2 лимона
2 суп. л. пудра захар
125 мл. бял ром
250 мл. ледени кубчета
1 суп. л. розмаринови иглички
2 стръкчета розмарин за декорация, по желание

Всички продукти, без стръкчетата за декорация, се поставят в шейкър кана или блендер и се разбиват докато всичко се смеси. Разпределя се в предварително охладени чаши, декорира се и се сервира.