125 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 2-3 часа
125 гр. захар
2 големи яйца, на стайна температура
150 гр. самонадигащо се брашно /може да се приготви като към обикновено брашно сe прибавят 2 чаени лъжици бакпулвер и след това всичко се пресее поне 2 пъти/
1 супена лъжица разтворимо кафе /от типа на Нескафе/, разтворено в 1 супена лъжица гореща вода
75 гр. орехи на парченца
Продукти за глазурата
200 гр. пудра захар
85 гр. масло
2 супени лъжици разтворимо кафе /от типа на Нескафе/, разтворени в 2 супени лъжици гореща вода
2 суп. л. течна сметана
25 гр. орехи на парченца, за поръсване
1/ Омекналото масло се поставя в купа и се разбива с миксер за около 2 минути докато стане кремкаво. След това се добавя захарта и се разбива около 3 минути докато сместта стане светла на цвят.
2/ В отделна купа яйцата се разбиват с вилица и се добавят постепенно към маслената смес като след всяко добавяне се разбива до пълно смесване.
3/ Брашното се пресява в купата с яйчната смес, добавя се разтвореното кафе и всичко се разбърква с метална лъжица до пълно смесване. Добавят се парчетата орехи и се разбърква.
Пудрата захар се пресява в купа.
Маслото се разтапя на бавен огън и докато е топло се прибавя към захарта. Добавят се разтвореното кафе и сметаната и всичко се разбърква с дървена лъжица до получаване на еднородна смес. Преди да се покрие кейкът, сместта се оставя да се стегне. Ако времето е топло, може да се остави в хладилник. След това се поръсва с парченца орехи, реже се на парчета и се сервира. Може да се съхранява в плътно затворена кутия за 4 дни.
*Глазурата се е разтекла, както се вижда на снимките, понеже не изчаках да се стегне преди да разрежа кейка. На следващия ден се беше стегнала добре и нямаше никакви течове при рязането :-)
Дени, много обичам десерти с аромат на кафе! А снимките отново са чудесни! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеДени, при теб отново ухае чудесно!
ОтговорИзтриванеА как изглежда....
Слънчев и усмихнат петък!
Дени, какво удоволствие докато си пия кафето да чета твоите редове, но още по -добре би било,ако имах поне едно парче от този разкош :). Много вкусен и ароматен кейк!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дени, чудесни снимки,съблазняващи ме в много аспекти:
ОтговорИзтриване-сервиране-чинийките ти са страхотни-много си падам по такива!
-ароматите-всъщност не знам по какво не си падам,що се касае до сладкиши....
-текстурата-имам едни такива кексчета, които разнообразявам с различни вкусове, кафе не бях слагала и ми се струва страхотна идея!
Поздрави за чудесния сладкиш и благодаря за удоволствието!
Дени,тук става заплашително неустоимо и все от вкусен по-вкусен десерт редиш пред очите ми,как да не му се прииска на човек да е реално до него и да го сподели с кафето си!
ОтговорИзтриванеХаресва ми то се знае!
Прекрасни почивни дни!
Ама че апетитно изглежда!Ама че апетитно звучи!
ОтговорИзтриванеИ как се е разтекла тази глазура!
Дени,ти не си ли на диета бе момиче?Нямаш жал!Такива вкусотии само показваш!
О, кейк, орехи, кафе, а снимките... Красота!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Дени не мога да устоя на тези вкусотии, такава изкусителка си, какви снимки, какъв сладкиш! Защо не ми се разтече и тук в чинийката.... Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за чудесните коментари!
ОтговорИзтриване