петък, юни 29, 2012

Още едни парченца кейк с кафе и орехи








Продукти за кейка

125 гр. масло, омекнало на стайна температура за поне 2-3 часа
125 гр. захар
2 големи яйца, на стайна температура
150 гр. самонадигащо се брашно /може да се приготви като към обикновено брашно сe прибавят 2 чаени лъжици бакпулвер и след това всичко се пресее поне 2 пъти/
1 супена лъжица разтворимо кафе /от типа на Нескафе/, разтворено в 1 супена лъжица гореща вода
75 гр. орехи на парченца

Продукти за глазурата

200 гр. пудра захар
85 гр. масло
2 супени лъжици разтворимо кафе /от типа на Нескафе/, разтворени в 2 супени лъжици гореща вода
2 суп. л. течна сметана
25 гр. орехи на парченца, за поръсване


1/ Омекналото масло се поставя в купа и се разбива с миксер за около 2 минути докато стане кремкаво. След това се добавя захарта и се разбива около 3 минути докато сместта стане светла на цвят.
2/ В отделна купа яйцата се разбиват с вилица и се добавят постепенно към маслената смес като след всяко добавяне се разбива до пълно смесване. 
3/ Брашното се пресява в купата с яйчната смес, добавя се разтвореното кафе и всичко се разбърква с метална лъжица до пълно смесване. Добавят се парчетата орехи и се разбърква.


4/ Приготвя се тава с размери 25.5х20.5х5 см /моята е 20х20х4 см, с падащо дъно/ като се намазнява и дъното се покрие с хартия за печене.  Сместта се изсипва в тавата и повърхността се заравнява с лъжица. 


Пече се в предварително загрята на 180 С фурна / за вентилаторна - 160 С/ за 20 минути. Няма нужда да се проверява с клечка. Повърхността трябва да е златисто-кафява и като се докосне леко с пръсти, трябва да си възвръща формата. 


5/ Кейкът се изважда и с объл нож се минава по стените да се освободи. Оставя се върху решетка, както е в тавата, за 20 минути. След това се обръща върху решетката като тавата се освобождава. Оставя се да изстине напълно преди да се покрие с глазурата.


Докато кейкът изстива, се приготвя глазурата.
Пудрата захар се пресява в купа. 
Маслото се разтапя на бавен огън и докато е топло се прибавя към захарта. Добавят се разтвореното кафе и сметаната и всичко се разбърква с дървена лъжица до получаване на еднородна смес. Преди да се покрие кейкът, сместта се оставя да се стегне. Ако времето е топло, може да се остави в хладилник. След това се поръсва с парченца орехи, реже се на парчета и се сервира. Може да се съхранява в плътно затворена кутия за 4 дни. 
*Глазурата се е разтекла, както се вижда на снимките, понеже не изчаках да се стегне преди да разрежа кейка. На следващия ден се беше стегнала добре и нямаше никакви течове при рязането :-)

9 коментара:

  1. Дени, много обичам десерти с аромат на кафе! А снимките отново са чудесни! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, при теб отново ухае чудесно!
    А как изглежда....
    Слънчев и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, какво удоволствие докато си пия кафето да чета твоите редове, но още по -добре би било,ако имах поне едно парче от този разкош :). Много вкусен и ароматен кейк!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дени, чудесни снимки,съблазняващи ме в много аспекти:
    -сервиране-чинийките ти са страхотни-много си падам по такива!
    -ароматите-всъщност не знам по какво не си падам,що се касае до сладкиши....
    -текстурата-имам едни такива кексчета, които разнообразявам с различни вкусове, кафе не бях слагала и ми се струва страхотна идея!

    Поздрави за чудесния сладкиш и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  5. Дени,тук става заплашително неустоимо и все от вкусен по-вкусен десерт редиш пред очите ми,как да не му се прииска на човек да е реално до него и да го сподели с кафето си!
    Харесва ми то се знае!
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама че апетитно изглежда!Ама че апетитно звучи!
    И как се е разтекла тази глазура!
    Дени,ти не си ли на диета бе момиче?Нямаш жал!Такива вкусотии само показваш!

    ОтговорИзтриване
  7. О, кейк, орехи, кафе, а снимките... Красота!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Дени не мога да устоя на тези вкусотии, такава изкусителка си, какви снимки, какъв сладкиш! Защо не ми се разтече и тук в чинийката.... Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви за чудесните коментари!

    ОтговорИзтриване