( от thegbbakeoff)
225 гр. самонадигащо се брашно (то е предварително пресято и съдържа набухватели)*
1 ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч. л. смляна канела
1/4 ч. л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян джинджифил
щипка сол
200 гр. светлокафява захар Мусковадо
ситно настъргана кора на половин лимон
75 гр. шам фъстък /или орехи/, нарязани на парченца
3 големи яйца
150 мл слънчогледово олио
350 гр. настъргани моркови
Рецепта за глазурата
200 гр. крем сирене /например Филаделфия/
50 гр. меко масло
150 гр. пресята пудра захар
настъргана кора на половин лимон
сок на един лимон
25 гр. шам фъстък /или орехи/, за поръсване
*може да се приготви като към 225 гр. обикновено брашно се добавят 3 ч. л. бакпулвер и след това се пресее поне 2 пъти
Според рецептата би трябвало да се използва тава с размери 25.5х20.5х5 см. Моята е квадратна - 20х20х4 см.
Тавата се намазнява и дъното се покрива с хартия за печене.
В голяма купа се пресяват брашното, бакпулвера, солта и всички подправки. Добавят се захарта, кората на половин лимон, нарязаните шам фъстъци /или орехи/ и всичко се разбърква с дървена лъжица.
В отделна купа с миксер се разбиват яйцата и олиото само докато се смесят, на ниска скорост. Добавят се при морковената смес и всичко се разбърква с дървената лъжица.
Оставя се на решетка, както е в тавата, за 5 минути като първо се минава по стените с объл нож, за да се извади после по-лесно. Кейкът се освобождава от тавата внимателно като се обръща върху решетката и се оставя да изстине преди да се намаже с глазурата.
Всички продукти за нея се поставят в купа и се разбиват с миксер за кратко само до получаването на гладка и кремкава смес. Ако времето е топло и глазурата се получи твърде течна, се оставя в хладилник, за да се стегне.
Изстиналият кейк се намазва с глазурата и се поръсва с нарязани шам фъстъци или орехи. Нарязва се на квадратни парченца и се сервира. Може да се съхранява в кутия до 4 дни, на хладно място.
Чудесни!И кейка и снимките!Извинявам се ако вече съм го казвала и за друга публикация!
ОтговорИзтриванеНо....това е!
Пожелавам ти Дени едно прекрасно и забавно лято!
Мила Дани, няма за какво да се извиняваш. Твоите коментари винаги ме радват :-)
ИзтриванеСлънчево лято и на теб!
Дени, първо се наслаждавам на снимките, после се връщам да чета между тях :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са снимките с рози, които си "сложила" в рамка!
А морковения кекс е чудесн!
Поздрави с пожелания за едно синьо лято!
Благодаря ти, Дани! Тази рамка е толкова антична и паянтова. Закрепила съм я с едни телчета да не се разпадне напълно. Цветът ми харесва и за това не смея да я изхвърля :-)
ИзтриванеСлънчево лято и на теб!
Дени, ако приготвя такъв кейк ти ще си причината :)
ОтговорИзтриванеИмам някакъв неприятен детски спомен от тортите в който имаше нещо оранжево, тиква или морков и засега само се наслаждавам на снимките на десерт с морков!
Твоята презентация е впечатляващо уютна и вкусна, страхотна си!
Поздрави!
Аз и без да имам неприятни спомени, дълго се мръщих на идеята за моркови в кейка, но най-сетне се реших и резултатът беше точно според очакванията ми. Не забелязвам голяма разлика между този кейк и гореспоменатия ябълков вариант... от канелата ще да е :-)
ИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави и от мен!
Чудесен кейк-харесвам подобни сладкиши....
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд!
Хубав уикенд, Живе!
ИзтриванеКакто винаги невероятни снимки,Дени!
ОтговорИзтриванеИ много любим кейк,особено покрит с крем-сирене!
Ядките наистина много му подхождат на десена,а и правилните квадрати много ме респектираха и се питам сл. път като режа дали да не взема линийката,че все не ги докарвам така идеални като твоите :) .
Ако до сега не си ,ти препоръчвам и комбинациите моркови-ябълка и моркови-банан,на мен те даже ми харесват повече от чисто морковения вариант.
Прегръдки и хубави почивни дни!
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеАз имах опасения, че няма да мога да ги докарам на форма квадратите, както си ги представях, но се получиха доста добре. Мисля, че е най-удачно да се режат с наистина остър нож и като забиеш върха на ножа в кейка, после само дърпаш в права линия към теб, все едно режеш с макетен нож. Дано се разбра това, което се опитвам да обясня :-)
Моркови с банан звучи доста примамливо и със сигурност по-ароматна версия! Благодаря ти за идеята!
Хубав уикенд и от мен!
Дени, обожавам морковена торта, кейк и кейкчета.Представям си идеално вкуса и аз имам една много успешна рецепта,която.....няма значение. В твоя вариант много ми допадна идеята за шам фъстъка, точно заради приятния контраст и отвън и отвътре.Важно е човек да си намери със зелен цвят,че от едно пликче понякога успявам да отделя съвсем малко красиви и фотогенични шамфъстъчета...
ОтговорИзтриванеМного ми хареса живата ти картина-чудесна хрумка!
Дано се стопли при вас !
Разбира се, че винаги има значение! :-) Едно наум за следващия път :-)!
ИзтриванеШам фъстъците не са много фотогенични, но на зелен цвят поне го докарват.
Благодаря ти!
Май вече съм свикнала да не е топло, но пък мога да си нося любимите ботуши целогодишно :-)
ха-ха! И аз обичам да скитам в дъжда с едни гумени ботуши, които са ми от UK!И да ти кажа благодарение на тях мога да се наслаждавамм на чистота на аромата, които носи дъжда...Както казва моя зет, а той е англ.-Няма лошо време, има неподходящо облекло...!А пък аз имам една нагласа, която прави дните ми винаги поне наполовина пълни :-))Да намеря в това с което разполагам хубавото и да му се насладя максимално.
ИзтриванеГорещи, слънчеви прегръдки!
Много мъдри думи, наистина! :-)
ИзтриванеА пък ние казваме, че ако чакаш да спре да вали, за да предприемеш пътуване или разходка, трябва все вкъщи да си стоиш :-)
Поздрави и прегръдки!
Снимките са прелестни, Дени!За морковения кейк се въздържам, тъй като и аз наскоро правих за първи път, не че не ми хареса, но май няма да повторя!Продължавай да опитваш и да ни очароваш!И нека бъде слънце и при вас, че ние изгоряхме:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Сонче!
ИзтриванеИ аз мислех да не повтарям, но Даниел толкова го хареса, че скоро май пак ще правя :-)
Пожелавам ти да прекарваш повече време на прохладни и сенчести места :-)
Обожавам морковн кейк, наскоро бях в Лондон и всеки ден изяждах поне един:) Тук рядко се намират, а аз отдавна се каня да си спретна у дома. Твоята рецепта Дени страшно ми харесва и ще си я запиша, да не забравя :) Снимките ти са чудни и ти изпращам малко от нашето много горещо лято :)
ОтговорИзтриванеЧуден уикенд :)
Да, така е! Тук, в Англия морковения кейк е навсякъде - в десертните менюта, на челна позиция редом с чийзкейка :-). Може да се намери и в съвсем обикновено кафе от някоя популярна кафе-верига.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав уикенд и на теб!:-)
Здравей, Дени
ОтговорИзтриванебихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG Blogs на GoodFood.
Ако си съгласна, моля прати снимки № 2 и 13 на r.dimitrova@goodfood.bg, по възможност до края на утрешния ден?
Поздрави!