вторник, август 28, 2012

Лимончело гранита



Рецепта за гранитата
/от BBCGoodFood/

125 гр. захар
125 мл лимончело
50 мл прясно изцеден лимонов сок


В тенджерка или дълбок тиган се поставя захарта заедно с половин литър студена вода. Оставят се на котлон на средно силен огън като се разбърква от време на време с дървена лъжица, за да се стопи захарта. След като водата заври, се оставя за още 5 минути и се снема от огъня. Оставя се да изстине напълно и след това се добавят лимончелото и лимоновият сок. Разбърква се и течността се изсипва в плитък съд. Аз съм използвала пластмасова кутия с капак и размери 20х30 см. Оставя се във фризер за час и след това се разбърква с лъжица ако сместта е започнала да се замразява /трябва да е с констиненция на скрежина/, след това се разбърква на всеки половин час. В моя случай след първия 1 час сместта все още беше напълно течна, затова я забравих във фризера за още 2 часа, когато беше вече почти готова за консумиране, разбърках я веднъж и я върнах обратно за още половин час. Времето за изчакване на сместта да се замрази зависи от силата на фризера, така че е най-добре да се провери след първия час - час и половина.  Може да се сервира в големи стъклени чаши, в слънчево-горещ ден. :-)

вторник, август 21, 2012

Червените плодчета и жегата или за по-дълго - салата с летни плодове и сироп от френско грозде, малини и свежа мента





















Рецепта за плодовата салата за 4 порции
(от Laduree:SucreTheRecipes)


за сиропа 
150 мл вода
75 гр. захар
50 гр. френско грозде, почистено от клонките
50 гр. малини
7-8 листа свежа мента

плодове за салатата
250 гр. ягоди, нарязани на четвъртинки
125 гр. малини
60 гр. френско грозде, почистено от клонките
60 гр. къпини
60 гр. боровинки

Първо се приготвя сиропа.


В тенджерка или друг подходящ дълбок съд се поставят всички продукти за сиропа, без ментата. Оставят се на средносилен огън докато течността заври. От време на време се разбърква с дървена лъжица, за да не залепва захарта по дъното на съда. 


След завиране се снема от котлона, добавят се ментовите листа, покрива се с капак и се оставя за 20 минути да се ароматизира сиропа. Листата се изхвърлят и всичко се пасира /с ръчен пасатор/. Получената течност се прецежда през голяма цедка, поставена върху купа. Притиска се с дървена лъжица, за да се отцеди по-лесно сокът. Сиропът се разпределя в плитки купички или подходящи чинии. Отгоре се аранжират в декоративен вид плодовете. 



Може да се поднесе с ванилов или лимонов сладолед. Ако салатата няма да се консумира веднага, сиропът може да се съхранява в хладилник.

петък, август 17, 2012

Удоволствие в чист вид или две рецепти за суровоядни десерти: половинки от нектарини с пълнеж от кокос, ядки и суров мед и бананов сплит с къпинов сладолед и "шоколадов сос"













Рецепта за нектарините за 4 порции
(рецепта от RawFoodKitchen)


4 добре узрели, но не меки нектарини
75 гр. кашу
75 гр. бадеми
75 гр. недехидратирани или обикновени кокосови стърготини 
2 супени лъжици суров или обикновен мед
ситно настъргана кора и сок на 1 лимон
1/2 малък банан
щипка сол
1/4 ч. л. ванилов екстракт или ванилия на прах


Всички продукти без нектарините се слагат в кухненски робот и се смилат за няколко секунди, без да е нужно сместта да става на гладък крем. Нектарините се режат на две половини. Половината с костилката може да се издълбае с лъжица. Пълнят се със сместта и се оставят в хладилник за половин час. При сервиране могат да се поръсят с допълнително количество кокосови стърготини. 


Ако нектарините са много меки и не могат да се разделят на половини, може да се нарежат на парченца и да се поръсят с пълнежа. 

Рецепта за бананов сплит с къпинов сладолед за 4 порции
(рецепта от RawFoodKitchen)


4 банана
4 суп. л. натрошени орехи

за къпиновия сладолед
170 гр. или 1 ч. чаша добре узрели къпини
120 гр. или 1/2 ч. чаша суров или обикновен мед (или сироп от агаве за веган вариант*) 
150 гр. или 1 ч. чаша кашу
170 мл. или 2/3 ч. чаша студена вода 
1 суп. л. кокосово олио
1/2 ч. л. ванилов екстракт или ванилия на прах

за шоколадовия сос
2 суп. л. сурово, необработено какао на прах
2 суп. л. сироп от агаве
60 мл или 1/4 ч. чаша кокосово олио

*сиропът от агаве променя съвсем леко вкуса на сладоледа, не съдържа никакви хранителни вещества и е също толкова неполезен за имунната система, колкото бялата и кафявата захар; истински полезните подсладители са мед и кленов сироп

използването на машина за сладолед не е задължително

Първо се приготвя сладоледът.
Кашуто се слага в купа и се покрива с топла вода. Оставя се да кисне един час. 
Къпините и 125 мл. вода заедно с 1-2 щипки сол се слагат в шейкър кана и се пасират. След пасиране сместта се прецежда през голяма цедка поставена над купа. С дървена лъжица се притиска, за да се отцеди сокът по-бързо. 


Към получения сос се добавя медът и се разбърква с телена бъркалка. 
След като е минал един час, кашуто се прецежда и се поставя в шейкър кана. Добавят се къпиновия сос, студената вода /добре е да е преседяла в хладилник поне 15-20 минути/, кокосовото олио, ванилията и щипка сол. 


Ако косовото олио е в твърдо състояние, бурканът се поставя в съд с топла вода /може и от чешмата/ за десетина минути или докато премине в течно състояние. Аз разтапям олиото по този начин преди всяко използване.  


Всички съставки се пасират и се прехвърлят в подходящ съд, който след това се покрива с прозрачно фолио. Оставят се в хладилник за поне 3 часа. Получената смес е около 750 мл.


Ако се използва машина за сладолед, сместта се оставя да се размесва за половин час. След това тя вече е толкова гъста и кремкава, че е готова за директна консумация без да се налага да се оставя във фризер. Ако не се използва машина за сладолед, сместта се разпределя във формички за лед и се оставя във фризер да замръзне добре. И както пише в рецептата, сладоледът няма да е толкова кремкав, но ще е все така вкусен. Не съм опитвала по този начин, но съм любопитна да направя сравнение следващия път. След като сместта е добре замразена, може да се консумира директно под формата на кубчета или кубчетата да се пасират в блендер. 
Ако полученият от машина сладолед няма да се консумира веднага, се прехвърля в контейнер, покрит с фолио или друг подходящ съд и се съхранява във фризер. Преди консумиране е добре сладоледът да се извади от фризера двайсетина минути по-рано, за да се отпусне и загребва от него по-лесно.
Шоколадовият сос се приготвя като се размесят с лъжица всички съставки за него. За кокосовото олио важи условието от по-горе - ако е в твърдо състояние, се разтапя като бурканът се постави в съд с топла вода за десетина минути. 
Сглобяване на десерта. За всяка порция е нужен по 1 банан, който се разполовява по дължина. Поставя се в чиния за сервиране. Отгоре се поставя топка сладолед, полива се с шоколадов сос и накрая се поръсва с натрошени орехи.