Портокалово суфле с Гран Марние
Рецепта за 2 суфлета в чаши с вместимост 200 мл
/от
zencancook/
3-4 портокала
2 големи яйца
5-6 суп. л. захар
2 суп. л. царевично нишесте
1 суп. л. Гран Марние или портокалов ликьор
около 20 гр. масло за намазване на формите
пудра захар за поръсване
Яйцата се изваждат от хладилника и се оставят на стайна температура за 1-2 часа.
1/Първоначално мислех да използвам 4 портокала, но тези бяха много сочни и от 3 успях да добия поне 150 мл сок. Не съм го мерила, но ми изглеждаше достатъчно за две суфлета, които накрая се получиха много ароматни. Като цяло е добре да се използват наистина сочни портокали, а не от онези суховатите с блед цвят.
Кората на един портокал се настъргва ситно и се заделя. В купа се изцежда сокът на портокалите, които се използват - 3 или 4 и се оставя встрани.
2/ В друга купа се поставят отделените жълтъци. Белтъците се заделят и се разбиват на по-късен етап. Към жълтъците се прибавят 2 суп. л. захар и царевичното нишесте. Разбърква се с телена бъркалка докато се получи еднородна смес.
Добавя се портокаловия сок и се разбърква още веднъж, за да се смеси добре. Изсипва се в тенджерка или друг подходящ съд
и се оставя на котлон на средно силен огън като се бърка непрекъснато с телената бъркалка докато сместта се сгъсти и стане като крем. Това отнема около 5 минути. Снема се от котлона, прибавят се настърганата портокалова кора и Гран Марние или портокалов ликьор, разбърква се, прехвърля се в чиста купа и се оставя встрани да изстине напълно.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdwq0vjsegdbJ1LIdfCwGJo0EsgdDrYGO1zTiXINJEA8AS71-79KFUuLcC-u2EEWzAPxrTuKF3VtA-ams1vMAqlANvwf3l_ndcPZxnVYHqZT4qpbuStlX1yxdZQVB2K606DMLn__h5fzo/s1600/Picture+186.jpg)
3/ През това време се приготвят формите. Аз съм използвала обикновени чаени чаши, всяка с вместимост 200 мл. Могат да се използват и форми за суфле. Маслото се разтапя на бавен огън. С помощта на четка се мажат дъното и стените на формите като се правят вертикални движения с четката отдолу нагоре. Правилното приготвяне на формите е важна стъпка за успешен краен резултат. Писала съм повече в предишни публикации за този тип десерт. След това се оставят в хладилник за пет минути да се стегне добре маслото. Намазват се по същия начин с втори пласт масло и се покриват със захар. Това се прави като се изсипе по една супена лъжица захар на дъното на всяка форма и под наклон се завърти така че да се покрият плътно стените. Оставят се встрани.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghmC9CSKLpnRsphdVaJ7Gqay-NYs9NNWEKe1CoCoMQlpoVSjx-PL4Vpd-oUUGxtbEOF3Ps7Hi4kNXSTonjgzEEDUupBHhaBkKtqC9rhBXdlmvYSCNCtv16U7J-9Z7Z0GU60msvKlS-LUY/s1600/Picture+187.jpg)
4/ Белтъците се разбиват на средно висока скорост на миксера докато се образуват меки връхчета, които задържат формата си. Добавят се постепенно 1-2 суп. л. захар и се разбива на най-висока скорост само докато започнат да се образуват твърди връхчета, които могат да задържат формата си.
5/ Една трета от разбитите белтъци се добавя към изстиналата портокалова смес. Разбърква се с телена бъркалка до еднородност, за да се "отпусне" сместта. Останалите разбити белтъци се добавят на два пъти като след всяко добавяне се размесва внимателно с шпатула до пълно смесване.
6/ Формите се пълнят догоре с така приготвената смес. Повърхността се заравнява с нож и ръбовете се почистват от полепналата смес със салфетка или кухненска хартия.
7/ Фурната се загрява до 180 С /160 С - вентилаторна/ като в нея се поставя плитка тава /най-добре с дебели стени, а не от онези леките за печене на бисквити/. Когато е достигната необходимата температура, тавата се изважда и в нея се поставят приготвените форми. Пече се за 15-20 минути. Вратата на фурната не се отваря по време на печене.
Суфлето се сервира веднага, защото бързо губи от обема си при рязката смяна на температурата. Поръсва се с пудра захар по желание.
Дани,много слънчево суфле:))))
ОтговорИзтриванеВ портокалови кори съм правила и наистина е много ефектно при сервиране.......,а твоите суфле-чашки са прекрасни!:)
Имаш нова дреха от мен,Дени:)))))))))
ИзтриванеДа, наистина изглежда ефектно по този начин, но никак не ми се занимаваше с дълбаене на портокалови кори :-)
ИзтриванеТи за дрехата не се тревожи, аз вече съм свикнала на всякакви имена да отговарям :-)
Благодаря ти, Миленка!
Поздрави
Дени,
ОтговорИзтриванепрекрасно суфле!Майсторка си!знам как се прави суфле и как спада и въобще те признах! за пореден път!
Много слънчеви снимки, дори само те повдигат духовете :) И зареждат, няма значение от сезона!
Струва си човек да си спретне един портокалов десерт, заради всичките си сетива!
Благодаря, че сподели и че си направила толкова прекрасни снимки!
Ха, наистина си струва, да :-)!
ИзтриванеБлагодаря ти за слънчевите думи, Бети!
Поздрави
Дени, чудно ти се е получило суфлето! Любим десерт ми е, но фурната ми е с особен характер и не ми се получава, така че ще се нахраня зрително от твоите прекрасни снимки! И при нас се захлади доста през изминалите дни, та съм в същата дилема като теб, дали да вадя зимните дрехи или да почакам още малко.:)Хубава седмица ти желая!
ОтговорИзтриванеДени, суфлето е чудесно!
ОтговорИзтриванеОбичам да гледам снимките ти,
докато стигна до приготвянето!
Или с други думи, да се насладя на увертюрата!
Прекрасно изпълнение с надигането на суфлето!
И ме сгря сякаш отвътре!
Благодаря!
Поздрави!
Толкова хубави и красиви снимки правиш ,Дени , че чак забравям да чета под тях :) ! Много ,много те бива за снимане ...брависима :) !
ОтговорИзтриванеА суфлето е пракрасно , не съм правила и знам ,че е капризно ,но ще опитам някой ден :) !
Хубава вечер ! С поздрав !
Дени, суфлето изглежда превъзходно! Снимките ти са толкова професионални, че дори да липсва текст към публикацията, те ще разкажат за всичко - твоята емоция, твоите мисли и идея! Възхищавам ти се! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеОх, ох суфленце как приказно и сочно ми изглежда и как ми се иска и аз да го вкуся на секундата. Снимките са великолепни! Голяма прегръдка!
ОтговорИзтриванеКак хубаво е литнало нагоре това суфле, страхотно е и като изпълнение, и като вкусове!!! Сърдечни поздрави, Дени :)
ОтговорИзтриванеЕй, няма да има сън тази вечер, усещам :))))
Дени,
ОтговорИзтриванеи аз не мога да не се поклоня пред това височко суфле;) Портокалово- звучи ароматно, като за по-хладно обаче. Тук все още минава за лято, така че ще почакам и силно се надявам да е поне толкова пухкаво, колкото твоето.
И да, царица на хубавите снимки си!
Дени, грабна ме от раз! Само алкохола с нещо да го заменя, каква идейка имаш? Не знам дали ще успея да го докарам като твоето, но пък ще опитам, все ще е вкусно, сигурна съм! Така ми се ще да се протегна и да грабна едната чашка, как изкусително се е подало от нея... Но ще се задоволя и със снимките, засега.
ОтговорИзтриванеАз да си призная портокаловото суфле, от всички плодови, които съм опитвала до момента, ми е най-любимо вече. Алкохолът може и да го пропуснеш. Той е само една супена лъжица и се добавя за по-интензивен аромат.
ИзтриванеМоята фурна засега добре се справя с печенето на тия десерти, а иначе ако спазваш стъпките с приготвянето на формите и разбиването на белтъците, няма да имаш проблем. За тях съм писала по-подробно и с повече снимки в една стара публикация за шоколадово суфле - http://dropsofsweetness.blogspot.co.uk/2011/08/souffle-au-chocolat-two-loner-versions.html
Надявам се да получиш добър резултат, Кенди!
Благодаря ти за коментара!
Поздрави
Дени,комплименти за снимките и най-вече ,че си успяла да запечаташ суфлето в целия си обем!Страхоооотно е!А аромата мога да си представя,много обичам дъх на портокал в нещо сладичко!Великолепен десерт отново!
ОтговорИзтриванеХубаво утре!
Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar...
Sağol! :-)
ИзтриванеХиляди благодарности за красивите коментари!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви хубав остатък от седмицата!
Поздрави
Никъде не съм виждала по-хубаво бухнало суфле от твоето, Дени! Мис Каприз е то, но си е намерило майстора в твое лице :)) Наредила съм си такъв десерт в списъка за правене, дано да се доближа поне мъъъничко до тази изключителна визия.
ОтговорИзтриванеЧудя се как имаш търпение да го изпечеш, аз веднага бих топнала пръст в тенджерката с топлия крем :)
Лелеее Дени, какви шапчици си му направила на това суфленце!Много апетитно!
ОтговорИзтриванеАз със моята смотана фурна това го НЕмога и за сега само ще се наслаждавам на твоите невероятни снимки и ще се моля да ми купят хубава фурна:)
Чак ми се прииска времето вече да е студено за да хвана топлата чашка в ръка. Много вкусно изглежда, браво.
ОтговорИзтриванеДени, обикновено спокойно следя публикациите ти,и се възхищавам на качествената презентация на рецептите ти, но този път не бих се въздържала да ти отправя комплимент- много си талантлива !:)А суфлето ще изпробвам задължително :)
ОтговорИзтриванеЕее, майсторка си на суфлетата, Дени!И аз се учих от теб, така хубаво си обяснила процеса (имам пред вид и предишни публикации).А портокаловото сигурно е чудесно, обичам аромата на портокал! Много успешни снимки и отлична презентация!
ОтговорИзтриванеДени, направила си ослепително хубави снимки! Комплимент! Суфлето ти изглежда .... невероятно вкусно!!! Благодаря ти за чудесната идея! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОтдавна се каня, да направя суфле вкъщи. Тук попаднах на рецептата, която подробно е обяснено :) Ще се възползвам от нея.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Чудесно! Надявам се да споделите отзиви! От всички плодови суфлета, които съм опитвала това с вкус на портокал го намирам за най-свежарско и пристрастяващо :-)
ИзтриванеХубав четвъртък от мен!