сряда, септември 05, 2012

Суровояден смокинов пудинг


"Любимият плод на мързеливия готвач са смокините" четох преди седмица в един вестник и след краткото интро, обясняващо как за три минути може да се спретне десерт или предястие с тях, бяха поместени на две големи страници още десетина рецепти.




Рецепта за 2 порции
/от rawfoodkitchen/

12 добре узрели смокини /около половин килограм/
1 суп. л. сурово или обикновено какао
щипка сол
пресни листа мента за декорация, по желание

Ако смокините са домашни може и да се смелят без да се белят като трябва да се отрежат опашчиците. В противен случай, ако са с неясен произход /купени от магазин или пазар/ е добре да се почистят. Поставят се в кухненски робот с щипка сол и малко вода по желание и се пюрират. Две трети от сместта се прехвърля в купа. Към останалата част се добавя какаото и се смила отново. 


В чаши за сервиране се разпределят двете смеси като се редуват, за да се получат пластове с различен цвят. Декорират се с ментата и преди сервиране се оставят в хладилник за няколко часа да се охладят.

17 коментара:

  1. Дени, прекрасно предложение!
    Не съм останала с впечатление, че си "мързелив готвач", но виж как човек може да се поглези много бързо!
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. Мързеливия готвач му е намерил цаката!:) Дени, разби ме с това изречение! Явно трябва да се учим от мързеливите, пък ние все нагоре гледаме!:):):). Както си го сервирала ми идва да се настаня и да почна едно мързеливо хапване... Поздрави, Дени и благодаря за усмивките!

    ОтговорИзтриване
  3. Семпло и изключително вкусно, Дени! Какво улеснение само за мързеливите дни. Снимките са впечатляващи! Поздрави и много усмивки през днешния ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение, Деничка.Ще се възползвам от идеята, че нещо времето все не стига:)
    Впечатлена съм от снимките. Страхотни са:)



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  5. Дени, както правя разни заврънгулени нещенца, така обичам и такива рецепти тип раз-два-три, им казвам аз.Когато се влага повече време в едно нещо,е хубаво да имаш и такива рецепти-хем полезни, хем бързи и най-вече вкусни!
    Много ми допадна десерта ти!
    Поздрави!
    А снимките ти са не-ве-ро-ятни!
    ПРегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересн десерт ...имам щастието да ми се намира в градината огромна смокиня с изобилна реколта :) ...ще опитам десерта ти ,Дени ! Снимките ти са винаги страхотни ! Комплименти най - искренни !
    Чао ,Дени и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, спомням си публикацията ти за смокиновото дърво :-). Надявам се да ти хареса!
      Благодаря ти, Ив!
      Поздрави

      Изтриване
  7. Дени , десертът ти е неустоимо вкусен и бърз, а снимките ти отново са невероятни!При първа възможност ще се пробва и у дома.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дени,
    ние имаме една бебе-смокинка в двора, но тази година даде само едно плодче;) Надявам се догодина да е по-благосклонна и да си направя такъв полезен десерт;) Снимките ти ме побъркват просто!
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени, изкушаваш ме с любим плод!За съжаление само спомен от детството при южната ми баба:(. Сега трудно намирам на пазара, само за около 1-2 седмица ги има!Поздравления, но ми се струва , че залиташ само към диетични десерти?! Или се заблуждавам?! Хубава нова седмица ти желая, да се наслаждаваш на нови вкусни десерти!

    ОтговорИзтриване
  10. Снимките са пак страхотни,Дени,както и десертчетата ти!
    А каква е целта на щипката сол?
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щипката сол подсилва аромата на основните продукти, често срещана добавка в рецепти за десерти и сладкиши.

      Изтриване
    2. Да,в печива срещам често наличието на щипката сол,което също ме е озадачавало с каква цел е,при условие,че вкуса не се нуждае от нея,но явно е свързано с аромата,ще го имам предвид,Дени!

      Изтриване
    3. Знаеш ли, Роси, аз също често се чудех разни минимални на пръв поглед детайли за какво са посочени в дадена рецепта, но тенденцията в съвременната любителска кулинария /говоря за готвене в домашни условия :-)/ е храната да се приготвя с по-голяма точност и прецизност. Нещо като част от всеобщия стремеж за постоянно повишаване на качеството във всички сфери на живота :-) Не много по темата за щипката сол, но аз все ще намеря някаква връзка, четейки между редовете :-)
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
  11. Дени,
    страхотен, много лесен десерт със смокини.Ще го направя още тази седмица стига да намеря смокини.Много, много ги обичам особено ако са хубаво узрели.Чудесно предложение за сезона.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Дени,
    страхотен, много лесен десерт със смокини.Ще го направя още тази седмица стига да намеря смокини.Много, много ги обичам особено ако са хубаво узрели.Чудесно предложение за сезона.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ели! Тази рецепта е наистина много лесна и според сезона :-) Поздрави!

      Изтриване