неделя, септември 02, 2012

Семпъл чийзкейк със стафиди и едно тихо присъствие на есен



















Рецепта
(от thegbbakeoff)
за основата
150 гр. бисквити
50 гр. разтопено на бавен огън масло

за пълнежа
600 гр. сирене Филаделфия
2 суп. л. брашно
175 гр. захар
1/2 ч. л. ванилов екстракт
2 големи яйца+1 жълтък
285 мл заквасена сметана
40 големи стафиди, напоени предварително за една нощ в 2 суп. л бял ром или портокалов сок*

*аз използвах малки стафиди и в този случай може да се добавят малко повече; оставих ги да се напоят в 1 суп. л. портокалов сок от кутия и 1 суп. л. бърбън; може да се използва и друг подходящ за случая алкохол като бренди или друг тип уиски

Според рецептата се използва тава със закопчалка с диаметър 20-23 см. Аз разпределих сместта в 4 малки форми, за да придам на чийзкейка малко по-различен вид.
1/ Бисквитите са смилат в кухненски робот, за да станат на трохи. Изсипват се в купа, добавя се разтопеното масло и всичко се разбърква с лъжица до пълно смесване. Изсипва се в предварително намазнена тава и с помощта на обратната страна на лъжицата се разпределя равномерно по дъното и до средата на стените на формата като се притиска. Пече се в предварително нагрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна за 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине докато се приготвя пълнежът.
2/В купа се поставят крем сиренето, брашното, захарта, ваниловият екстракт, яйцата, жълтъкът и половината от заквасената сметана и се разбиват с миксер на най-ниска степен докато се смесят напълно. Не бива да се разбива твърде дълго и да се позволява на сместта да образува балончета, понеже накрая, след печене, пълнежът няма да се получи равномерно кремкав. 
Накрая се добавят отцедените стафиди и се разбърква с лъжица. Могат да се заделят няколко стафиди за декорация накрая. 
3/Така приготвената смес се изсипва във формата с бисквитената основа. Формата се поставя в плитка тава и се оставя да се пече 40 минути в предварително нагрята на 180 С /160 С вентилаторна/ фурна. Чийзкейкът се изважда и се оставя на стайна температура за 5-6 минути. След това отгоре са изсипва предварително разбърканата с лъжица останала половина от заквасената сметана и се заравнява леко. Пече се още 15 минути. Изважда се от фурната и се оставя на стайна температура за около час. Покрива се с прозрачно фолио и се прехвърля в хладилник за една нощ преди да се консумира. 

12 коментара:

  1. Добро утро ,Дени и хубава неделя !
    Нямам навик в неделя рано рано да пускам компа ,но тази сутрин сигурно знаех ,че ще срещна красивия ти пост :) ! Много хубави снимки и страхотна чийзкейк рецепта !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Искам и аз такива боти!:) Вярно много лесно ми звучи и как изглежда само, есента ми е любима, няма друг такъв сезон! Много слънчеви усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Дени, винаги се наслаждавам на уловеното от теб в снимките!
    И днес си доставих това удоволствие, в компанията на вкусния
    и ароматен чийз :)
    При нас все още сме по сандали и дано да е още за дълго!
    Поздрави с пожелание за още слънце при вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни и разказващи снимки, Дени! Чийзекйкът изглежда превъзходно! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки :) Харесва ми снимката с къпинките :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. вкусно, с атмосфера и много приятно!
    поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дени, съжалявам за вашето кратко лято!Дано да имате хубава и цветна есен!А чийз кейка си е направо есенен!Чудесен е, с тази коричка от запечена сметана....Поздрави и хубава нова седмица( при нас, може би знаеш още доста над 30С, аз слязох от планината и се оплаквам, че ми е горещо)!

    ОтговорИзтриване
  8. Дени, нова визия ли има тук! Много стилно стои блога така! Дени, настъпващата есен е много красива през твоя поглед! Много красиви снимки, както винаги! Аз ще изчакам още малко лятото да ми поднесе някоя изненадка:):):) Дени, чийзкейка е неустоим! Пожелавам ти много цвят, красота и настроение през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени, страхотни снимки отново! Вратите са ми любими,както и красивите витрини..А за чийзкейка, какво да кажа-само суперлативи!Формичките ти са страхотни! Много красива публикация!Обичам есента-топлата есен!:)
    Хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  10. Много,много,много любимо!Перфектният десерт!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Pastel delicioso con una agradable mirada al paisaje....hermoso....,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  12. Как ти обикновено при теб Дени е много уютно, вкусно и пъстро! Много обичам стилът ти, снимките ти са чудни!
    Сърдечни поздрави и да но есента се позабави .... мъъъничко :)

    ОтговорИзтриване