вторник, октомври 23, 2018

Бисквитен кейк от хладилник






Рецепта

/от Мери Бери/

175 гр. масло
3 суп. л. захар
100 гр. глазирани череши, нарязани, изплакнати и подсушени
100 гр. фурми, без костилка, нарязани
100 гр. стафиди
100 гр. орехи, натрошени
225 гр. бисквити, натрошени

Форма за кейк с падащо дъно или със закопчалка и с диаметър 20 см се застила с хартия за печене.

В малка тенджерка се поставят маслото и захарта и се разтапят на слаб огън. След като маслото се разтопи, котлонът се засилва и сместа се оставя да ври 3 минути като се бърка непрекъснато с лъжица. Снема се от котлона и се оставя встрани да изстине напълно.


В голяма купа се поставят черешите, фурмите, стафидите, орехите и бисквитите и всичко се залива с охладената маслена смес. Разбърква се и се прехвърля в предварително приготвената форма. Оставя се в хладилник да се стегне за поне 4 часа.


понеделник, октомври 08, 2018

Съвсем обикновен бял хляб



Рецепта за 1 хляб
/от bbcgoodfood/

500 гр. брашно
2 ч. л. сол
7 гр. суха мая
3 суп. л. зехтин
300 мл вода

В купа се смесват брашното, солта и маята. Прави се кладенче в центъра на брашното и се изсипват зехтинът и водата. Всичко се смесва добре и се изсипва върху набрашнена повърхност. Меси се докато тестото стане еластично и гладко - около 10 минути.


Тестото се прехвърля в чиста и леко намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час. За това време тестото трябва да е удвоило обема си.
Плоска тава се покрива с хартия за печене. Тестото се удря с юмрук в центъра, за да се изкара въздуха и се оформа на топка. Прехвърля се върху хартията за печене, покрива се отново с фолио и се оставя за още 1 час да престои.
Фурната за загрява до 220 С. Тестото се поръсва с малко брашно и с острието на нож се реже повърхността така че да се образува кръст с дължина около 6 см.


Пече се 25-30 минути или докато хлябът стане златист. Като се потупа от долната страна, хлябът трябва да бие на кухо.

четвъртък, септември 27, 2018

Рулца с нутела, сусам, лешници и портокалова кора







Рецепта за 7-10 рулца
(Йотам Отоленги)

150 гр. брашно с високо протеиново съдържание /за хляб/
3/4 ч.л. мая на прах
1 и 1/2 ч.л. захар
3 суп. л. зехтин
1/4 ч. л. сол
65 мл. хладка вода
40 гр. лешници
20 гр. сусам
150 гр. нутела
1 портокал
пудра захар за поръсване

В купа се поставят брашното, маята, захарта, зехтинът и солта и се разбърква с лъжица. Бавно се добавя водата и всичко се разбърква с шпатула докато се получи тесто.
Ръцете се намасляват с малко зехтин и тестото се меси 3 минути докато стане меко и еластично. Прехвърля се в намаслена купа и се покрива с чиста кърпа. Оставя се да втаса за 40 минути.


През това време лешниците и сусамът се запичат леко на котлон за не повече от 5 минути. Лешниците се нарязват на едро и се смесват със сусама в купа. След това нутелата се затопля леко на котлон само колкото да се отпусне, така че да се размазва лесно. Настъргва се 1 ч.л. от кората на портокала.


Фурната се загрява до 240 С. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност под формата на четириъгълник с размер 30х40 см. При мен се получи нещо от сорта на 30х30 см, за това и се получиха само 7 рулца. С помощта на шпатула се размазва нутелата върху тестото като се оставя 2 см борд от горната страна. Поръсва се с портокаловата кора, следвана от лешниците и сусама /настрана се оставя 1 суп. л. от сместа със сусам и лешници/. От към дългата страна тестото се навива на руло и се нарязва на рулца с дължина около 3 см. Рулцата се прехвърлят в тава за печене, покрита с хартия за печене. Пекат се 8 минути. След изваждане се поръсват с пудра захар и си сервират.

събота, септември 08, 2018

Есенна павлова с грозде и основа от аквафаба









Рецепта

за основата

1/2 ч.ч. нахутена вода /това е водата от една консерва нахут/
1/2 ч.ч. захар

за средния слой

около 300 гр. кокосово или соево кисело мляко или разбита кокосова сметана

за горния слой

около 200 гр. плодове по избор

Нахутената вода се изсипва в голяма метална купа и се разбива на висока скорост на миксера за 6 минути. За това време трябва да започнат да се образуват връхчета, които запазват формата си. Прибавя се постепенно захарта и разбиването продължава още 5 минути. Сместа се разстила върху покрита с хартия за печене тава и се пече 1 час и 15 минути на 120 градуса във фурна с вентилатор. Оставя се да изстине преди да се отлепи от хартията и се постави върху чиния за сервиране. Върху основата се разстила киселото мляко и след това се поръсва с плодове по избор.

Парченце от града: Палермо