Рецепта за 4 порции
(от the global vegan)
250 мл. соево мляко
7 гр. суха мая
1 ч. л. кокосова захар
300 гр. обикновено брашно
2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. морска сол
1 ч. л. ванилия на прах или ванилова захар
зехтин за тигана
Соевото мляко се изсипва в малка тенджерка заедно с 250 мл. вода и се загряват за няколко минути на котлон докато сместа стане топла, но не гореща. Течността се изсипва в купа и се добавят маята и захарта. Оставя се за 15 минути докато повърхността заприлича на пяна.
През това време в отделна купа се пресяват брашното, содата, солта и ванилията.
Добавя се течността с маята и всичко се смесва с телена бъркалка. Купата се покрива с чиста леко навлажнена кърпа и се оставя за 35 - 40 минути докато сместа увеличи обема си и по повърхността се образуват балончета.
Може фурната да се загрее до 100 С (с вентилатор) и готовите кръмпети да се съхраняват на топло докато останалите се пържат.
Тиганът се намазнява и се загрява на средно силен до силен котлон. Ако се използват пръстени за яйца, те се намазняват и се поставят в тигана. Готовата смес се разбърква и след това 2-3 супени лъжици от нея се поставят във всеки пръстен и се пържи за 2 минути само от едната страна докато по повърхността се образуват балончета и тя започне да изсъхва. Пръстените се махат и кръмпетите се прехвърлят в чиния и се съхраняват в топлата фурна. Този процес се повтаря докато свърши сместа. Както споменах по-горе не съм използвала пръстени за яйца, така че направо прехвърлих палачинките в чиния. От време на време изключвах котлона, за да не почернее долната страна. Така че пърженето може да е на силен огън само в началото и след това да се намали температурата.
Кръмпетите се сервират топли с разтопено масло или маргарин (по желание) и различни топинги - кленов сироп или друг тип сироп, свежи горски плодове, кисело мляко или солени топинги. Остатъците се съхраняват в затворен контейнер в хладилник до 3 дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар