вторник, декември 22, 2020

Меки бисквитки с кардамон


Рецепта за 13 - 14 бисквити

(от Vegan Richa

1/3 ч. ч. бадемово масло или друг тип ядково масло по избор

1/3 ч. ч. кленов сироп

1/4 ч. ч. зехтин

1 суп. л. ябълково пюре *

3/4 ч. ч. брашно **

1/3 ч. ч. бадемово брашно***

1/4 ч. л. сода бикарбонат

1/4 ч. л. морска сол

1/2 ч. л. бакпулвер

1/2 ч. л. смлян кардамон

За овалване

3 суп. л. кокосова захар

1/4 ч. л. смлян кардамон

* Остатъкът от пюрето може да използва за приготвянето на палачинки

** Аз използвах 2 части пълнозърнесто и 1 част бяло брашно. 

***Имах само половината от количество и затова смелих орехи пекан и добавих тях.

В купа се смесват до хомогенност първите четири съставки. 

Сухите съставки се смесват в отделна купа и се добавят към течните съставки. Всичко се размесва с лъжица. Аз добавих накрая допълнително една супена лъжица брашно, понеже тестото беше по - лепкаво. Купата се оставя в хладилник за 20 минути. 

Междувременно се смесват захарта и кардамона за овалване - в плитка чиния или малка купичка. Тава се покрива с хартия за печене.

От охладената смес се оформят топчета. Овалват се в захарта и кардамона, поставят се в тавата на разстояние едно от друго и се притискат с пръсти, за да станат леко плоски. 

Пекат се на 175 С с вентилатор за 10 - 12 минути. Бисквитите се оставят да изстинат за поне 15 минути преди да се махнат от тавата, иначе започват да се ронят и трошат. Могат да се съхраняват в кутия за 2 - 3 дни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар