четвъртък, юли 19, 2012

Сладолед с кардамон и преди да съм отпрашила - една последна разходка по тесните улици на Кеймбридж



















































Рецепта
(herb&spice)
 
450 мл. пълномаслено прясно мляко
8-10 шушулки кардамон
4 жълтъка
150 гр. захар
150 мл пълномаслена сметана


Млякото, сметаната и яйцата трябва да са добре охладени.
Шушулките кардамон се натрошават леко, колкото да се отворят малко. Поставят се заедно с прясното мляко в тенджерка или дълбок тиган и се оставят на средно силен огън докато млякото започне да ври. Снемат се от котлона и капакът се поставя. Оставя се за половин час, за да може да се ароматизира млякото. Млякото се прецежда и шушулките се изхвърлят. 
В отделна купа се разбиват жълтъците и захарта докато се получи светла на цвят и гъста смес.
Млякото се затопля на бавен огън за няколко минути и малка част от него се изсипва при разбитите жълтъци. Разбърква се с телена бъркалка и всичко се връща обратно в тенджерката с останалото мляко. Оставя се на бавен огън и се разбърква непрекъснато с дървена лъжица за 5-7 минути докато сместта започне да се напластява по лъжицата. Като се прокара пръст по нея, трябва да се получава ясна следа. Не трябва да се позволява сместта да завира.
Прехвърля се в чиста купа и се оставя за около час да изстине напълно. В отделна купа се разбива леко с миксер или с телена бъркалка сметаната и се добавя към изстиналата млечна смес. Разбърква се леко и купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за поне 4 часа. За съответния начин на приготвяне на сладоледа - инструкции в публикацията за сладолед с канела.