понеделник, юли 16, 2012

Със свежите плодове на лятото: малиново сорбе, павлова с къпини, малини и боровинки и сметаново сорбе с деликатен лимонов аромат


Павловата се появи от спонтанно хрумване в ден, определен за приготвяне на сорбе и по-нататъшни опити с прословутата машина за ледени десерти. 


Нямах никаква нагласа да използвам останалите от канеления сладолед белтъци за макарони или да ходя на поредната откривателска експедиция до магазина за кокосови стърготини /а тези нямам никаква идея дори на кой щанд да ги търся :-)/ с цел добиването на завидно количество кокосови сладки, имайки предвид, че за 14 сладки трябва само 1 белтък, а моите бяха цели 3. Засуканите пайове с целувчено покритие и суфлета също бягаха по периферията на мисълта ми, защото времето си се търкаля и вече трябва да се ходи на пътешествие. А настроението ми за него няма как да се появи, ако продължавам упорито да прелиствам готварските тухли. 


Трябва да се внесе малко хаос и в купчината от туристически пътеводители /на върха на пръстите ми беше да напиша гайдове/, и да се направят няколко крачки, отдалечаващи ме от кухненския плот. И понеже вече се чувствам странно привлечена към механичната песен на въртящата се в една посока лопатка на машината за сладолед, четвъртъкът премина в приготовления за добиването на два литра сорбе, докато във фурната отлежаваше на топло една голяма целувка в очакване да бъде покрита с разноцветни плодове. 


Щипката за сладолед избра подходящия ден да се повреди, та и затова ледените купчини съм ги накамарила без претенции за естетичност.  Но пък малиновото сорбе е ...to die for... 


половин кило пюрирани малини и захарен сироп, излизащи директно от фризера... и въобще не ми пука, че навън е 17С и небето така е натежало от тъмносини облаци, та чак ще падне. 


Другото е фромаж блан сорбе, ама с такъв фромаж дето и в магазина го няма. В рецептата пише с масленост 40 % или гръцко кисело мляко или друго свежо сирене като заместители - всичките, обаче са с масленост до към 10 %. Озовах се накрая вкъщи с една опаковка крем фреш /creme fraiche/, малко по-различен от обичайния - с констиненция на маскарпоне и вкус на заквасена сметана, но с всичките 40% , действащи благотворно на артериите, мазнини. 


Не знам дали съм използвала подходящия млечен продукт, но се получи един приятен леденостуден десерт с лек аромат на лимонови кори. 


Павловата я приготвих по рецептата за тази с манго, маракуя и лайм, само плодовете са различни - достатъчни, според вкуса, количества от къпини, малини и боровинки или всякакви други, съчетаващи се добре комбинации от сезонни плодове.


Рецепта за 1 литър малиново сорбе
(от Laduree:SucreTheRecipes)

400 мл вода
250 гр. захар
1 лимон
625 гр. малини
машина за сладолед

Без машина за сладолед констиненцията на крайния продукт би се получила по-различна. И в този случай плодовете трябва предварително да се замразят и след това да се пюрират и смесят със захарния сироп и накрая да се оставят във фризер, за да се стегне сместта. По-долу е обяснен начинът за приготвяне при наличието на машина за сладолед. 


Приготвяне на захарния сироп
В тенджерка или дълбок тиган се поставят водата и захарта и се оставят на средносилен огън докато сместа заври и всичката захар се е стопила. Трябва да се разбърква от време на време с дървена лъжица, за да не залепне захарта по дъното на съда. Всичко това отнема около 5-7 минути. Сиропът се отстранява от котлона и се оставя встрани да изстине. 
Пресните малини се поставят в кухненски робот или блендер, заедно със сока на лимона и се пюрират. Изсипват се в съда със захарния сироп и се разбъркват. 


Всичко се прецежда през голяма цедка като с помощта на дървена лъжица сместа се притиска, за да се отцеди сокът по-бързо. Семките се изхвърлят и отцеденият продукт се прехвърля в плитка кутия с капак или друг удобен съд. 


Оставя се в хладилник за поне 4 часа, за да се охлади хубаво. След това се премества в купата на машина за сладолед, за да се разбърка равномерно с цел да се получи гладка констиненция. Следват се инструкциите за ползване на съответната машина. След като сместта е готова, се прехвърля отново в контейнер с капак и се оставя във фризер, за да се замрази добре. 


Десет минути преди сервиране, сорбето може да се извади от хладилника, за да се отпусне малко и да се загребва по лесно с лъжицата.


Рецепта за 1 литър фромаж блан сорбе 
(от Laduree:SucreTherecipes)

1 лимон
300 мл вода 
200 гр. захар
250 гр. фромаж блан с 40 % масленост или свежо сирене с констиненция на заквасена сметана или кисело мляко с висока масленост
машина за сладолед 


С помощта на нож за белене на картофи се обелва кората на половин лимон. Коричките заедно с водата и захарта се поставят в тенджерка или дълбок тиган и се оставят на средно силен огън докато водата заври и захарта се стопи. Разбърква се от време на време с дървена лъжица, за да не залепне захарта за дъното. Съдът се снема от огъня и се оставя встрани да изстине. След това се покрива с капак и се оставя 10 минути. Прецежда се и лимоновите кори се изхвърлят.


В купа се поставя сиренето и постепенно се добавя сиропът като се разбърква непрекъснато. Накрая се изстисква сокът на половин лимон и се разбърква с останалата смес. Прехвърля се  в плитък контейнер с капак и се оставя в хладилник, за да се охлади хубаво за поне 4 часа. Сместта се изсипва в купата на машина за сладолед и се следват инструкциите за ползване. Връща се обратно в контейнера и се оставя във фризер, за да се стегне добре. Десет минути преди сервиране сорбето може да се извади от фризера и да се остави на стайна температура, за да може по-лесно да се загребва с лъжицата. Може да се сервира с малини, ягоди или френско грозде.   

16 коментара:

  1. Ехеее, на това му викам аз кулинарна канонада :))... да се чуди човек кое да си избере :))
    Малинките ти са жестоки, от няколко дни насам голяма борба водя с цедката и отстраняването на семките им, щото наистина ни дразнят.
    Прекрасни снимки!

    С пожелание за хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха, ами изстрелях ги всичките рецепти наведнъж, че трябва и куфара да стягам вече, а време не остана :-)
      Семките доста лесно ги отделих с помощта и на дървената лъжица, може би това зависи от типа на цедката.
      Благодаря ти и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Дени, толкова предизвикателни предложения, че не те виждам как ще хванеш гайдовете :)
    Чудесни са!
    Изобщо не ми попречи, че лъжицата ти се е развалила :)
    Поздрави и малко морски, топъл бриз!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече съм ги подхванала и чета та пушек се вдига.
      Надявам се от утре да имам нова лъжица, понеже никак не ми изглеждат красиви тези ледени десерти :-)
      Поздрави и от мен

      Изтриване
  3. Ах, Дени, много свежо и наситено червено е това предложение за малиновото сорбе, изкушаващо!А лимоновото предложение е без допълнителен коментар, наистина освежаващо!Желая ти топли и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Соня!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Хаха, Дени, тези гайдове за такива като мен ли ги спомена?;)))
    Всичките ти днешни шедьоври ги записвам!!! Страшна работа, пардон, РОБОТА си;)))
    Сега понеже ми се стори, че отиваш да попътешестваш, да ти кажа , че с нетърпение очаквам откривателските ти снимки. Знаеш, можеш да ме вземеш в ръчния багаж- обичам да ходя напред-назад с теб;)
    Малинките ти са върха, но как ти се занимаваше да им махнеш семките?;)))
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :-) Сетих се за предишния ти коментар докато сменях думата и добавих една скоба :-).
      Наистина се чувствах като робот, правейки десерт след десерт, или по-точно 3 десерта едновременно.
      То аз само с ръчен багаж тръгвам, че отиваме ей тука, на седем часа път с влак :-)
      Не е никак отегчително махането на семките. Просто буташ по-настойчиво с дървената лъжица и сокът си се отцежда :-)

      Изтриване
  5. Жестоко, направо е жестоко, и снимките и предложенията!
    Дени, за където и да стягаш куфарите, пожелавам ти незабравими мигове!
    Ти си Слънце!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, на Павлова и аз съм хвърлила око:) Сорбе едва ли ще направя, поради липсата на машина:), но искам да ти кажа, че твоите са неустоими! И ако имах малко повече място в кухнята, бих си купила машината само заради твоите рецепти! С нетърпение ще очаквам снимките от пътешествието ти, за да се разходим по интересни местенца:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Уха каква богата публикация, Дени много красиво и вкусно е отново при теб, азпавлова правих, но с крем, май с плодове и то киселки ще е страшно вкусна, пак ще пробвам!
    Приятно пътешестване и с нетърпение ще очаквам снимките и разказите ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Ехееей,много десерти се сипят като от вълшебен сладкарски кош тук,Дени!
    И пак е толкова колоритно,а плодовете ти-като от конвейр-толкова еднакво калибровани и свежи!
    Пожелавам ти усмихната и вълнуваща ваканция!

    ОтговорИзтриване
  9. Дени,ясно е първо си вземам моята любима купичка и после минавам към опразването на всички останали...:)

    Ние тука като си нямаме крем фреш не можем да те разберем много, тъй де , къде е драмата.АНамереила си перфектен начин за оползотворяване на всички продукти! :)
    Не знам ти с какво нетърпение тръгваш на пътешестието си, но аз също го чакам с нетърпение... и по- точно връщането ти и снимките и историите...
    Прегръдки и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Помислих аз, че може и да няма /крем фреш/ и добре, че ме подсети та да сложа подходяща връзка.
      Пътуването е онова пътуване до Корнуол, за което ти бях споменала преди много време и съм толкова ентусиазирана и развълнувана :-)
      Поздрави

      Изтриване
  10. Ох обичам си го твоето местенце и това е:)
    Чудесни предложения, Дени.
    Бях отложила покупката на машина за сладолед за следващото лято, но май няма да се стърпя:)
    Хубава ваканция:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Леви :-)!
      Пожелавам ти да направиш много и вкусни сладоледи от машина без значение кога ще решиш да се сдобиеш с такава!
      Поздрави

      Изтриване