![]() |
сладоледът преди да престои във фризер |
Продукти за 6 порции
(рецепта от herb&spice)
450 мл пълномаслено прясно мляко
4 жълтъка от големи яйца*
150 гр. захар
150 мл пълномаслена сметана
1 суп. л. канела **
* намалих количеството на жълтъците и използвах 3 като съответно намалих и количеството захар на 112 грама; просто 4 жълтъка ми се видяха много
** вместо канелен може да се приготви лавандулов сладолед като се използват 3 суп. л. свежи цветчета от лавандула, които се оставят в млякото за 1 час и след това се прецеждат. Преди да се добави сметаната се добавя 1 чаена лъжичка ситно нарязани цветчета от лавандула. На версията с кардамон ще отделя публикация, а за ванилов сладолед се използва 1 шушулка ванилия, която се оставя в млякото за 20 минути. След това се изважда, разрязва се и семената се изсипват в млечната смес.
1/ В дълбок тиган или тенджерка се слагат млякото и канелата и на средно силен огън сместа се оставя бавно да заври. Ако се използват ванилова шушулка или лавандула, съдът се снема от котлона, покрива се с капак и се оставя за съответното горепосочено време да се ароматизира с използваната подправка. Ако се използва канела, няма нужда сместта да се оставя за ароматизиране. Просто се снема от котлона и се оставя встрани докато се разбиват жълтъците.
С черпак се взема малко от топлата млечно-канелена смес и се изсипва при жълтъците. Разбива се с телена бъркалка и всичко се връща обратно в тенджерката при останалото мляко. Поставя се на котлон на бавен огън и се разбърква с дървена лъжица около 5 минути докато започне да се сгъстява и да се напластява по лъжицата. Като се прокара пръст по напластеното по лъжицата мляко, трябва да оставя трайна следа. Снема се от котлона и както пише в рецептата бъркането продължава докато се охлади сместта. Аз бърках 10 минути и след това прехвърлих сместта в чиста купа и оставих за около 40 минути да се охлади напълно.
Приготвената смес се оставя в хладилник да се охлади добре, поне 4 часа. Прехвърля се във фризер, затворена в контейнер с капак, за 1,5-2 часа като се разбърква на всеки половин час и се разбиват кристалчетата, които са се образували. След като сместта е частично замразена, се прехвърля в предварително охладена купа и с вилица се разбиват ледените кристалчета. Може да се разбие с миксер или в кухненски робот, но трябва да се действа бързо, за да не се започне да се разтапя сместта. Връща се обратно в контейнера и се слага отново във фризера. На всеки час се повтаря процеса с разбиването - с вилица, миксер или кухненски робот, докато сместта стане гъста и кремкава. Когато желаната констиненция е постигната, могат да се добавят ядки, шоколад и бисквити. И след това така полученият сладолед се съхранява в затворен контейнер във фризер до десетина дни.
В къщи не обичат канела, иначе изглежда много добре. С какво мислиш мога да заменя канелата? Поздрави, Вили
ОтговорИзтриванеС тези подправки, за които съм споменала и в рецептата - кардамон, лавандула и ванилия. Оригиналната рецепта всъщност е за ванилов сладолед и ако в този му вариант ти се струва твърде семпъл може да се декорира с натрошени ядки или шоколадови стърготини, или просто със свежи плодове :-)
ИзтриванеА пък ние сме 100% канелени фенове:)),а и сладоледени.....Така ,че Дени уцели ни в десятката:))))
ОтговорИзтриванеТова е чудесно, Миленка! :-)
ИзтриванеНезнам дали ще се впусна в сладоледени истории ,Дени ,но съм впечатлена от подробните ти описания . Сладоледа ти изглежда вълшебно ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеС поздрав ! Хубав петък !
Приготвянето на домашен сладолед определено съдържа приключенски момент :-) и може да бъде доста предизвикателно занимание :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Ив! Поздрави и хубав петък от мен!
Много се амбицирах да си купя такава машина, пробвах по другият начин, не се получи.
ОтговорИзтриванеВеликолепна комбинация!Поздрави!
С машина, приготвянето на сладолед определено се превръща в по-цивилизовано занимание :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и от мен
Чудесна публикация! А сладоледът е просто неустоим! Снимките са великолепни! Хубав уикенд, Дени! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
ИзтриванеХубав уикенд и от мен!
Дени, превъзходен е! И аз се замислях за тази машина, но след като сподели, че е доста шумна, а и предвид редките ни набези към сладоледа, мисля да си я спестя:))
ОтговорИзтриванеПрекрасен уикенд и много усмивки:)
Шумна е, да. Моята струва под 20 паунда и за тези евтините четох, че основния недостатък е да вдигат шум. Има едни доста по скъпи, от порядъка на над 70 паунда, които нямат никакви странични ефекти, но ако човек не живее на място с 12 месеца лято в годината, не знам дали си струва да се притежават :-)Иначе определено спесяват всичките усилия по разбъркването с миксер и останалите ритуални занимания, съпътстващи ръчното приготвяне на сладолед.
ИзтриванеХубав уикенд и от мен
Дени, чудесен аромат си избрала :)
ОтговорИзтриванеИ снимките отново са страхотни!
Усмихнат петък с поздрави от морето!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеПоздрави от дъждовните земи!
Дени, дояде ми се сладолед от хубавите ти снимки! Сега ще трябва да си преборвам мързела и да ходя до магазина. И май ще трябва да си купя най - после една машина за сладолед! От миналата година ту се навивам, ту се развивам...кухненските шкафове вече са претрупани на макс с уреди и посуда, и все си обещавам да купувам само неща, които наистина са ми нужни и ще използвам често...и все си намирам оправдания! Прекрасна публикация! Хубав ден и хубаво време ти желая!
ОтговорИзтриванеБиби, и с моите кухненски шкафове положението е същото, и аз много се колебаех дали да я купя тая машина, че такава колекция от уреди съм си спретнала. Но сега поне съм щастлива, че мога да приготвям всичките си любими сорбета/тя и за това става/ :-)
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав уикенд!
Дени, обожавам канела, лавандула и кардамон, е последния ми е по-екзотичен и , ако трябва да избирам, той отпада...Чудесно представяне, бих добавила орехи и мед и няма нищо да остане за контейнера за 10 дневно съхранение.... И аз имам такава бръмчаща машина, която освен този съкрушителен недостатък, щото просто я пускам в друга стая.... има друг по-съществен- събира само 800 мл.- това е мойта порция само!!!!:) и за да я пусна пак , трябва да сложа тялото на въпросната машина отново във фризера и пак , .... и така 4 пъти
ОтговорИзтриванеТака е, и аз не мислех, че сладоледът ще се задържи във фризера за повече от два дни. Доста бързо приключихме с него. Моята машина също не е с голяма купа - 1.2 литра, но поне засега не ми се е налагало да деля порциите. Инак това с чакането на купата да се замрази отново е доста неприятен момент, но пък поне успяващ да произведеш кремкава и лека смес :-)
ИзтриванеДени, тази българска дума инкорпорира много ми хареса;)))Шегувам се!
ОтговорИзтриванеЕгати и снимките обаче, особено с напречната шушулка!!!! Страшни са!!!
Сега се замислям дали пък нямам въйпиюща нужда от една машина- аз съм с ампутиран слух и имам три деца, така че умело мога да изключвам всякакви шумове, когато реша;)))
Сладоледът е прекрасен!
Ако видиш в google translate превода на incorporate, ще се хванеш за главата. А българският глагол 'вкарвам' много неелегантно ми звучи :-). И въобще не смей да ме подхващаш на тема чуждици, защото в българските кулинарни блогове е пълно с кътъри, бордове и тишу хартия, от които на моменти свят ми се завива :-)
ИзтриванеИ аз си мислех, че шумът няма да е проблем, но всъщност ми създава чувство на тревожност, сякаш всеки момент ще ескалира и никой не знае какво може да се случи после :-)
Благодаря ти и хубави почивни дни!
Es maravillosos el helado casero sin aditivos es lo máximo ....te ha quedado perfecto es una tentación que haré en pleno invierno,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеThank you, dear Rosita! :-)
ИзтриванеДани, десерта си го бива, обаче с тея снимки направо... както обичам да казвам "цепиш мрака" ха-ха! Страхотна си:)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя!
Ха ха :-) Успя да ме разсмееш! Благодаря ти за коментара!
ИзтриванеХубав понеделник!
Днес и аз за първи път направих домашен сладолед,Дени,но май до машина чак няма да стигна...поне за сега де.Много ми допада идеята за аромат на канела,бая се замислих и аз дали да сложа,но сл. път ще опитам.
ОтговорИзтриванеОтново супер снимки!
Хубава нова седмица!
Канелата в този съвсем обикновен сладолед има доминиращ вкус, така че трябва да се внимава с какви други добавки се съчетава. Надявам се сладоледът ти да се е получил вкусен :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
Хубава седмица и от мен!
И аз ще го разбърквам през 1/2 час, но пък си заслужава, като гледам вкуса и аромата! Снимките ти са отново страхотни! Прекрасна нова седмица и ти благодаря за свежата публикация!
ОтговорИзтриванеАз май съм пропуснала леденото десертче!
ОтговорИзтриванеПоловинката ми обожава канела и да знаеш само как ще се зарадва на една такава канелена изненада?
Страшни снимки направо, а на криво.... още по страшни:)
Ех Дени...как го правиш?