вторник, юли 10, 2012

Пай с лимонов сладолед и целувки и хрупкава основа от корнфлейкс
















Рецепта за целувките 

2 белтъка от големи яйца, на стайна температура
щипка сол или кремотартар
100 гр. захар 

Целувките могат да се приготвят 1-2 дена по-рано и да се съхраняват в плътно затворен контейнер докато дойде време да се използват.
Белтъците се поставят в метална купа и на средно висока скорост на миксера се разбиват за 20-30 секунди. Добавя се щипката сол или кремотартарът и разбиването продължава докато се образуват меки връхчета/около 1-2 минути/, които задържат формата си. Добавя се захарта и разбиването продължава на висока степен на миксера докато сместа стане лъскава и образува твърди връхчета, които задържат формата си. 


В покрита с хартия за печене тава се оформят целувките. Това може да стане, или с използването на две лъжици, или като сместта се прехвърли в пош и се шприцова. Според рецептата трябва да се получат 15 целувки с диаметър 5 см и височина 6 см. Моите ги направих по-малки и се получиха повече на брой. Така че имаше малък излишък, за който не се намери място по повърхността на пая. 


Пекат се около час и половина в загрята на 120 С /100 С вентилаторна/ фурна. По средата на печенето тавата може да се завърти, за да не изгарят целувките. След като фурната се изключи, целувките се оставят в нея докато изстине напълно - около 3-4 часа. 

Рецепта за основата

100 гр. корнфлейкс
75 гр. масло, разтопено на бавен огън
50 гр. захар

Първо се приготвя формата. Добре е тя да е дълбока форма с падащо дъно /не със закопчалка!/ и диаметър 23 см. Може да се използва и форма за тарта или флан. Аз съм използвала една кръгла форма за кейк с диаметър 20 см. 


Дъното се маха и стените се покриват с прозрачно фолио, което се притиска хубаво по тях и по празното място, където след това отново ще се постави дъното. Това се прави с цел по-лесното изваждане на пая от формата след престояване във фризер. Дъното се поставя обратно върху покритата с фолио форма като се внимава фолиото да не се смъкне от стените. 
Приготвяне на основата от корнфлейкс.
Корнфлейксът се изсипва в купа и се натрошава с пръсти. Към него се добавят разтопеното масло и захарта и се размесват хубаво.


Изсипват се в приготвената форма и с обратната страна на лъжица се притискат по дъното и до колкото е възможно по стените. Оставят се в хладилник докато се приготвя сладоледената смес.


Рецепта за лимоновия сладолед

1 консерва от 397 гр. подсладено кондензирано мляко 
150 мл. пълномаслена сметана
2 големи яйца, разделени на жълтъци и белтъци
ситно настъргана кора и сок на 3 лимона
1 суп. л. захар 

Кондензираното мляко и сметаната се поставят в купа, добавят се жълтъците и се разбърква с дървена лъжица докато се смесят добре. Добавят се сокът и кората на лимоните и се разбърква хубаво докато сместта се сгъсти леко. 


В отделна купа се разбиват белтъците на най-висока скорост докато се образуват меки връхчета, около 2 минути. Добавя се захарта и се разбива само докато се образуват твърди връхчета, около 2 минути. На три части белтъчната смес се добавя към лимоновата смес като след всяко добавяне се разбърква внимателно до пълно смесване.
Готовата смес се изсипва в покритата с корнфлейкс форма. Отгоре внимателно се нареждат целувките.


Покриват се с прозрачно фолио, без да е стегнато плътно и се оставят във фризера за една нощ. Преди сервиране се оставя за 15 минути в хладилник, за да се отпусне малко и да се реже по-лесно. Дъното на формата се избутва нагоре, за да се освободи от стените. Фолиото се отлепя внимателно и паят се разрязва на парчета.
Рецептата е от книгата The GB Bake Off

34 коментара:

  1. Дени, отново прекрасности! Много свежа сладоледена "торта"! Страхотни снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Дени, чудесен пай !
    Обичам дъх на лимони!
    Целувките ти са така "завъртяни",
    че си взех една от излишните!
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре се завъртях аз с тия целувки :-) От излишните давам и повече :-)
      Благодаря ти!
      Поздрави

      Изтриване
  3. Старомодно или новаторско има ли значение!? Такова съвършенство... Дени, отново се насладих на публикацията ти и всеки един детайл от нея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Кенди, няма значение!:-) Важното е сладолед с лимони да има!
      Благодаря ти за коментара!
      Поздрави

      Изтриване
  4. Ооооо разкош!!!! Това е моят десерт. Още този уикенд ще бъде тестван и ще докладвам за резултата!:)



    Усмихнато лято:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да чуя отзиви!
      Хубаво лято и от мен, мила Леви!

      Изтриване
  5. Докато стигна до тук ми се замая главата и забравих какво щях да казвам...
    Страхотна идея, сладолед и нещо хрупкаво....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :-) в горещото лято замразените десерти понякога имат главозамайващ ефект :-)
      Благодаря ти, Павлинка!
      Поздрави

      Изтриване
  6. Дени,страхотна сладоледена публикация!Ако си го правила скоро- явно си на нашата гореща вълна....при вас ми се струва не толкова "сладоледено"...но ти толкова добре си го представила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Аз ако чакам да стане "сладоледено" лятото, ще трябва само на топли пайове да карам :-) Вече съм във вихъра си със студените десерти и следващите публикации ще са все сладоледени :-)

      Изтриване
  7. Страхотно ! Чудесна рецепта ,прекрасни снимки ! Комплименти !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  8. Комплименти и от мен имаш Дени!
    Отново невероятна и вкусна и красива публикация!
    А тортичката май ще ми стане фаворит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Надявам се да ти хареса!
      Поздрави

      Изтриване
  9. Дени, честита придобивка :) Нямам търпение да видя чудесата, които ще сътвориш със сладоледената машина! Паят е разкошен! Великолепно направен и съвършено поднесен :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      Още не съм на вълна сладоледени чудеса, но набирам скорост :-)
      Поздрави

      Изтриване
  10. Дени,
    просто с голям кеф чета всичките ти публикации. Чувството ти за хумор, както и рецептите, които предлагаш ( да не говорим за снимките), са точно по вкуса ми;)
    Иначе мисля, че в момента просто е модерно да си старомоден;)
    На този пай само като прочетох заглавието, проверих билетите за Острова, да дойда да хапна, но нищо, лесно за преглъщане не видях там;)))
    Хайде хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за отзива, Марта!
      За старомодната модерност и аз имам подобни подозрения, въпреки че като цяло си мисля, че всичко върви и всичко е на мода :-)
      Няма лошо да дойдеш и да хапнеш, ама трябват все пак и билети :-) Нали я знаеш приказката за безплатния обяд ...
      Хубав уикенд от мен!

      Изтриване
  11. Дени, фантастичен пай, а целувките ... Ммм :)) благодаря за тази рецепта, мисля да зарадвам народа у дома с едно такова изкушение, а и с тези целувки, прелест!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея!
      Благодаря ти за коментара!
      Поздрави и от мен, Ев!

      Изтриване
  12. С тези целувки определено ме изкуши! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили!
      Радвам се, че откривам блога ти!

      Изтриване
  13. Много красив и свеж пай! Снимките са страхотни, както и всичко, представено в този блог! Поздравления, Дени! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, Дени, наслада за очите и душата са твоите постове!Паят е много симпатичен с тези малки целувки отгоре!на мен ми се вижда сложно и не по моите възможности в момента на планината, така че ще му се радвам само виртуално! Поздрави и хубави слънчеви дни ти желая(защото гледам , че при вас не е много топло май)!

    ОтговорИзтриване
  15. Waw Deni.... Mouthwatering dessert.. I love it.
    check out my new place http://www.grabandgorecipes.com/

    ОтговорИзтриване
  16. Красотата е на 100%,а вкуса сигурно 200%!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Това е чудесно, Тони! :-)Ще се радвам да чуя отзиви и коментари ако успееш да опиташ нещо.
    Благодаря ти за коментара!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  18. Изобщо не ми изглежда старомоден този десерт,Дени и е превъзходен!Както и по-назад коблера и крамбъла-също съвсем по мой вкус!Насладих се на прекрасните ти фотографии с огромно удоволдствие и сега отивам да видя и последното ти сладко изкушение,което съм пропуснала тези дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! На мен също не ми изглежда старомоден, но това с модите е въпрос на опит и гледна точка, както вече многократно съм се убеждавала :-)

      Изтриване